вторник, 10 декабря 2013 г.

Висота прийняття рішення

Висота прийняття рішення

Людське життя – складне, багатогранне і часом дуже заплутане. Подружнє – й поготів. Адже перебуваючи у піднесеному емоційному стані від весільного свята, більшість молодят певний час ще не усвідомлюють ту велику відповідальність, яка лягла на їхні плечі. Звичайно, згодом усе стане на свої місця, і кожен зрозуміє, чи правильним було рішення одружитися. Головне – щоб це розуміння не прийшло занадто пізно.
У пілотів є термін "висота прийняття рішення". Досягнувши цієї висоти, капітан повітряного судна повинен вирішити, чи виконувати посадку, чи заходити на друге коло. Це невеликий, майже непомітний проміжок часу, по закінченні якого уже нічого не можна змінити. І якщо, проґавивши або проігнорувавши "висоту", пілот навіть зрозуміє свою помилку, то катастрофи не уникнути. Так само і в подружньому житті є межа, переступивши яку, вороття уже немає.
Взяти хоча б нещасних жінок, що терплять чоловіків-п'яниць "заради дітей", мучаться, не наважуючись розлучитися, а коли діти виростають і "стають на ноги", починати нове життя нелегко, адже роки уже не ті. У свою чергу хворі на алкоголізм, як правило, щиро вірять, що можуть зупинитися будь-якої миті. Тільки-от ця мить чомусь завжди відкладається "на завтра". Коли ж нарешті довгождане "завтра" настає, виявляється, що їм уже п'ятдесят років, дружина покинула, діти виросли і не хочуть з ними спілкуватися, а хворі печінка, шлунок і серце усе частіше нагадують про себе. І кому, скажіть, такий чоловік потрібен? Хай навіть він і схаменеться, та більша частина життя змарнована.
Проблема алкоголізму дуже болюча. Він зруйнував не одну сім'ю. І дуже прикро, що попри всі намагання боротися з цим жахливим явищем, "віз і нині там". Цьому сприяє багато факторів – економічна скрута, безробіття, суспільні потрясіння та особисті проблеми. Те, що "оковита" нарівні з гривнею використовується для оплати праці, особливо в селі, теж ускладнює ситуацію.
Але в нашому житті є й інші фактори, котрі, якщо на них не звертати увагу і вчасно не усунути, можуть загрожувати сімейному затишку і благополуччю. Це зокрема некероване почуття ворожості й ігнорування близьких, нав'язливе намагання змінити партнера, надмірна  пристрасть до критики, відсутність толерантності, постійні звинувачення, нетерплячість, байдужість, брак чуйності, невмотивовані ревнощі, невміння або небажання просити вибачення, нехтування своїми обов'язками... Якщо в подружньому житті з'явиться хоча б один із цих або подібних факторів, не чекайте, що проблеми вирішаться самі, адже у сімейних буднях "висота прийняття рішення" розташована саме на початкових стадіях конфліктних ситуацій, коли непорозуміння ще не набуло загрозливих масштабів. Інакше позитивно вплинути на ситуацію буде дуже важко, а іноді – й неможливо.
Вирішувати родинні конфлікти нелегко, але запобігати їм – ще важче. Тому перед тим, як зробити якийсь вчинок, подумаймо, що для нас важливіше – бачити щасливе, усміхнене обличчя дружини і відчувати безмежну любов дітей чи дивитися помутнілими очима на хмільних друзяк, які щедро підливають у чарку спиртне, куплене за ваші ж гроші. Або що краще – кусати лікті через свій "гострий" язик чи ще раз сказати: "Я тебе кохаю"?
Щоб шлюб був міцним, він повинен спиратися на любов. Перш ніж стати на весільний рушник, запитайте себе: "Як мені хотілося б відсвяткувати срібне весілля?" Може, це запитання видасться не дуже доречним, але воно важливе. Бо, як зауважує відомий публіцист, автор популярної у всьому світі книги "Перші роки разом" Ед Віт, щасливий тривалий шлюб завжди починається з впевненості, що буде срібне весілля, а якщо на те воля Божа – то і золоте.

Віктор Миронець

Комментариев нет:

Отправить комментарий