вторник, 10 декабря 2013 г.

Вірус егоїзму

Ми знаємо, що егоїзм – вкрай неприємний прояв людського "я". Але будьмо чесними і визнаймо, що за нечисленними винятками, більшою чи меншою мірою егоїзм притаманний практично кожному. І не має істотного значення соціальний статус – вірус егоїзму здатний уражати навіть найстійкіших і морально чистих людей. Це, однак, не означає, що все погано у нашому домі, бо проти егоїзму, виявляється, можна знайти ліки. Якщо, звісно, цього дуже захотіти.
Серед розмаїття людських рис егоїзм проявляється по-різному, але в його основі лежить одна незмінна складова – сприйняття себе центром Всесвіту і усіх подій. Це не лише бажання бути головним, а й прагнення задовольнити власні потреби, зневажаючи потреби оточення. Тому не дивно, що егоїзм вважається асоціальним і всіляко засуджується суспільством, яке водночас несвідомо сприяє його процвітанню.
Ідеї кар'єризму, збагачення за будь-яку ціну та нівелювання правічних людських цінностей, на жаль, популярні в сучасному житті й створюють умови, за яких успіху легше досягнути самозакоханим егоїстам, готовим йти до мети по головах інших, ніж тим, хто дотримується моральних норм поведінки. Прикро, бо не для того нам дароване життя, щоб дбати лише про власні інтереси і завдавати болю іншим.
Такий стан речей потрібно міняти, причому не відкладаючи на завтра. І починати з себе, з переоцінки своїх вчинків, принципів та життєвих пріоритетів. Звичайно, нелегко зізнаватися, насамперед собі, у власних недоліках, але їх визнання й розуміння – це більш ніж половина шляху до морального одужання.
На противагу егоїзму людська спільнота намагається плекати і заохочувати альтруїзм. І варто визнати, що це доволі ефективний засіб. Щоправда, останнім часом основа альтруїзму – співчуття і безкорисливість – трохи похитнулася під натиском вірусу егоїзму. Як наслідок, з'явилося нове явище – альтруїстичний егоїзм, коли на прагнення допомогти іншим впливає... корисливість. Наприклад, бажання таким чином заслужити схвалення оточення, "прорекламувати" себе чи мати боржника, який за потреби колись допоможе тобі.
Очевидно, така позиція неприпустима, адже важко збудувати міцні взаємини, якщо в них немає щирості, щедрості й любові. Більше того, егоїзм їх просто унеможливлює.
Якщо відчуєте, що інфікувалися цим небезпечним вірусом, одразу застосуйте противірусні засоби – тверезу самооцінку і справедливу самокритику, помножену на усвідомлення свого місця у житті.

Віктор Миронець

Комментариев нет:

Отправить комментарий