пятница, 20 декабря 2013 г.

Слова у подарунок

Слова у подарунок

Напевно, кожна родина має і зберігає свою колекцію вітальних листівок із напіввицвілими словами побажань, написаними, може, ще чорнильною або кульковою ручкою, фломастером чи звичайним олівцем. Час від часу ми перебираємо ці кольорові клаптики паперу, і з глибин нашої пам'яті виринають спогади про знакові події, дорогих серцю людей, давно минулий час юності та дитинства. А після перегляду обережно збираємо цей скарб і кладемо його на місце до наступного разу.
Важко однозначно сказати, хто й кому надіслав першу листівку. Не тому, що це було так давно і не збереглося даних, просто різні джерела називають різних людей. Зрештою, це не так уже й важливо. Головне – сам факт існування листівок, дарування на свята яких й досі не втрачає популярності, особливо у переддень Нового року та Різдва.
На жаль, сьогодні ми не надто обтяжуємо себе вигадуванням ексклюзивних привітань і все частіше обмежуємося листівками з уже надрукованими вітальними словами чи використовуємо тексти взяті на спеціалізованих інтернет-сайтах. Потім самі себе заспокоюємо і виправдовуємо, мовляв, нині час дуже цінний, щоб витрачати його на цю банальну листівково-епістолярну творчість, краще зробити щось корисніше і важливіше. При цьому забуваємо, що подарувавши комусь часточку радості, тепла, любові й уваги, робимо не просто важливу справу, а й, можливо, життєво необхідну.
Безумовно, приємно отримувати будь-які привітання. Бо, як кажуть, головне не подарунок, а увага. Однак лише листівка з написаним від руки, хай навіть не надто поетичним і витонченим, зате щирим привітанням може торкнутися найтонших струн душі і залишити приємний спогад. Зрештою, саме такі листівки найчастіше й стають сімейними реліквіями і навіть через багато років приносять радість тим, кому їх подарували.
До речі, багато людей переконані, що новорічні та різдвяні листівки потрібно підписувати лише чорнильною ручкою і винятково тоді, коли свято вже настає, наповнюючи повітря навколо нас майже фізичним відчуттям новорічного або різдвяного дива. Адже у цей час ми, як ніколи, перебуваємо під владою позитивних і світлих почуттів, які, у свою чергу, передаються із нашими привітаннями.
І байдуже, що така листівка дійде до адресата трохи із запізненням, бо той заряд позитиву, який вона несе, годі й оцінити. Його вистачить на весь наступний рік.

Віктор МИРОНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий