среда, 11 декабря 2013 г.

Найважчий день тижня

Найважчий день тижня

Уже багато років домінує твердження, що найважчий день робочого тижня саме понеділок. Однак останнім часом у засобах масової інформації дедалі частіше з'являється інформація про численні опитування та дослідження, які ставлять під сумнів його правильність. І певна слушність у цьому таки є.
Головна героїня відомого зарубіжного художнього фільму зауважила, що неділя – отруєна, бо після неї неодмінно настає понеділок. Саме тому, за її словами, субота – просто ідеальний день для хорошого настрою. Погодьтеся, аргумент переконливий, хоча, наприклад, є люди, які з цим категорично не згодні, бо вважають, що немає нічого гіршого, ніж коли з тих чи інших причин до п'яти робочих днів додається шостий і субота автоматично стає ненависнішою за десять понеділків.
Немає спільної думки щодо того, який день найважчий, і серед учених. Зокрема американські дослідники, спираючись на результати опитування, стверджують, що це – вівторок. Більше того, вони навіть взяли на себе сміливість назвати точний час, коли навантаження наближається до максимуму – 11 година 45 хвилин. Саме у цей час, вважають науковці, працівники по-справжньому входять у робочий ритм. Що ж до понеділка, то, виявляється, дуже багато людей проводять його у напіврозслабленому стані, здебільшого обговорюючи з колегами вихідні.
А от австралійські дослідники з'ясували, що найгірший настрій у більшості людей буває у середу, бо вихідні вже минули, до наступних ще далеко, а роботи зібралося стільки, хоч греблю гати. Іншими словами, безнадійна ситуація. Це підтверджують і висновки британських учених, які кожного тижня досліджували "емоційне забарвлення" (позитивне чи негативне) висловлювань у Інтернет-форумах і блогах. Пік негативних припадає саме на середу.
Але це ще не все. Існують й інші дослідження, які стверджують, що найважчий день – четвер, на який випадає основне навантаження робочого тижня. Адже саме у четвер потрібно завершити всі важливі справи, які не можна відкласти "на потім", бо попереду п'ятниця, а це, як відомо, взагалі найменш продуктивний день. До того ж дуже часто ще й короткий.
Зважаючи на те, що результати різних досліджень різняться між собою, можна довго сперечатися щодо того, який день насправді найважчий, однак, погодьтеся, найчастіше ми самі створюємо собі такі дні. Наприклад, коли беремося за роботу в останній момент чи взагалі займаємося не улюбленою справою. До речі, в такому разі всі дні будуть найважчими.
Звичайно, не кожному щастить знайти роботу, як кажуть, до душі, і часто доводиться миритися з тим, що є. Та за будь-яких обставин потрібно пам'ятати, що саме лінь, безвідповідальність, невміння спланувати свій час, контролювати настрій і, хоч як дивно, неправильний (пасивний) відпочинок – головні чинники, що найчастіше сприяють виникненню "авралу" на роботі, а отже, і появі важких днів.

Віктор МИРОНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий