среда, 4 декабря 2013 г.

Жити, як у кіно

Хоча вислів вождя Жовтневої революції Володимира Леніна про те, що найважливішим із мистецтв для нас є кіно, уже давно став архаїзмом, варто визнати, що він був не далеким від істини. Принаймні сьогодні можна стверджувати – перегляд художніх фільмів займає перше місце серед багатьох інших видів дозвілля людей.
Радіти цьому чи ні, кожен вирішує сам, але те, що поряд з іншими видами мистецтва кіно і телебачення внаслідок різних обставин залишаються найдоступнішими, – факт незаперечний. Зрештою, сьогодні телевізор прикрашає інтер'єр практично кожної, навіть у найвіддаленішому селі, оселі. Прогрес, як кажуть, очевидний. Але що ми маємо від нього?
Попри пришвидшений темп життя, який диктує сучасний суспільний лад, загалом ми стали менше рухатись. Парадокс, але дедалі частіше, вибираючи спосіб проведення довгоочікуваних вихідних, більшість із нас надає перевагу дивану чи кріслу перед телевізором. Так і просиджуємо два дні практично нерухомо, а потім, у понеділок, дивуємось, чому не вдалося відпочити і чому почуваємося навіть більш втомленими, ніж у п'ятницю?
Насправді кожен із нас добре знає відповідь, але все одно вихідні за вихідними замість активного відпочинку, як кролики під гіпнотичним поглядом удава, вперто продовжуємо споглядати мерехтіння блакитного екрана. Не зупиняє нас навіть усвідомлення небезпек, що чатують на затятих любителів кіно і телебачення. Проте виявляється, ці небезпеки стосуються не лише нашого фізичного й емоційного здоров'я.
Зокрема вчені з Единбурзького університету, посилаючись на свої багаторічні дослідження, стверджують, що романтичні комедії і мелодрами можуть зруйнувати любов у реальному житті, оскільки створюють нереалістичне уявлення про стосунки чоловіків і жінок. Погодьтеся, щось у цьому таки є. Адже й справді надмірна  зайва віра у неправдоподібні хеппі-енди, вигадані сюжетні лінії і часто хибну філософію стосунків, навіяна романтичними фільмами, може призвести до створення уявного ідеалу. Це у свою чергу породжує прагнення "підігнати" свого партнера під цей зразок, що найчастіше дає негативні наслідки. Та й розчарування, які часто бувають у житті, занадто палкі любителі романтичних фільмів переживають набагато складніше, ніж інші.
Однак стверджувати, що кіно – це зло, теж неправильно. Адже існує багато хороших художніх фільмів, поведінку героїв яких можна і навіть потрібно переймати, а з багатьох телевізійних передач можна почерпнути корисну і зовсім не зайву інформацію.
Головне – знати міру, не перетворювати сидіння перед телевізором на рутину і не забувати, що більшість кіно- і телевізійної продукції – це плід уяви сценаристів і режисерів.

Віктор МИРОНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий