четверг, 5 декабря 2013 г.

Падати не соромно

Кожен із нас час від часу потрапляє у незручні ситуації. І дарма, що насправді у цьому немає нашої вини (просто так складаються обставини), реакція оточення, як правило, буває такою, що від сорому хочеться провалитися крізь землю. Хтозна, можливо, саме тому й виникло прислів'я про те, що соромно не падати, а підніматися.
На жаль, ми не завжди розуміємо почуття того, хто щойно на наших очах, спіткнувшись, упав, випадково пролив на себе щось чи потрапив у будь-яку іншу неприємну. А раз так, то хоч і ненавмисно, але ображаємо цю людину своїм сміхом, мімікою, жестами, а часом навіть байдужістю. І це при тому, що всі добре знаємо – від помилок і різного роду конфузів ніхто не застрахований.
Пригадую, як одного разу, вийшовши літнього ранку з дому, майже одразу відчув на собі погляди перехожих. Спочатку не звертав на них уваги, однак потім усе ж вирішив оглянути свій одяг, аби зрозуміти причину такої пильної уваги. Виявилось, що у вранішній метушні одягнув навиворіт футболку, тож довелося повертатися додому, щоб переодягтися. На щастя, від будинку відійшов недалеко і на роботу не спізнився.
А тепер уявіть собі, що б могло статися, якби вчасно не помітив посиленого інтересу до своєї персони, і повертатися додому було б запізно. Напевно, довелося б шукати більш-менш підходяще місце для переодягання, робити це на очах у перехожих чи й взагалі залишити все, як є, і, згораючи від сорому, їхати далі. Однак нам, чоловікам, подібне пережити все ж легше, ніж жінкам, для яких осоромитися в людному місці – особливий удар по гідності. Зрештою те, що можуть зробити чоловіки для виходу з тієї чи іншої незручної ситуації, для представниць прекрасної половини людства зазвичай неприпустимо.
Саме тому до конфузів потрібно ставитися з почуттям такту, розумінням і стриманістю. Якщо щось неординарне трапиться з вами, то найкраще поставтеся до цього з гумором. Це допоможе розрядити обстановку і зменшити напруження. До речі, однією із переваг здатності адекватно сприймати конфузну ситуацію і сміятися над собою є те, що вона одразу розставляє усі крапки над "і", зводячи нанівець у можливих насмішників бажання зловтішатися. Адже який сенс обговорювати ситуацію, коли й самі смієтеся з цього.
Що ж стосується випадкових незнайомих свідків, скажімо, вашого падіння на вулиці, то не переймайтеся. Той, хто це бачив, повірте, уже за кілька хвилин забуде про ваш конфуз. Разом із тим будьте вдячні тим, хто за ввічливо, не привертаючи уваги інших, вкаже на якийсь недолік в одязі чи поведінці, бо вчасно дізнавшись про це, отримаєте шанс вжити необхідних заходів, щоб уникнути неприємностей.
Звичайно, далеко не все у житті можна спрогнозувати, однак якщо є можливість вплинути на подальший розвиток подій, як то кажуть, гріх нею не скористатися.
А ще – ніколи, за будь-яких обставин, не насміхайтеся над іншими. Ми ж бо не знаємо, що готує нам доля. Краще допоможіть вийти із ситуації, і у скрутну хвилину обов'язково знайдеться людина, яка допоможе вам.

Віктор Миронець

Комментариев нет:

Отправить комментарий