пятница, 27 декабря 2013 г.

Життя продовжується

Життя продовжується

Кілька днів тому минув рік відтоді як обіцяний, а правильніше сказати, розрекламований кінець світу, на щастя, не відбувся. Більше того, для тих, хто не піддався панічним настроям і не "накручував" себе зайвими переживаннями, 21 грудня 2012 року нічим не відрізнялося від інших робочих буднів. І не так уже й важливо, хто насправді помилився – майя, котрі щось не додумали у своєму календарі, чи вчені, які неправильно їх зрозуміли. Головне – життя продовжується.
Разом із тим потрібно визнати, що в серцях навіть найзаповзятіших оптимістів та прагматичних скептиків в ті бентежні дні зародилися певні, хай навіть несміливі, сумніви. Хтозна, як воно ще могло бути, відомо ж бо, що диму без вогню немає. А раз так, і нам пощастило пережити "фатальний" день, то як мінімум мусимо переосмислити свої погляди на життя, а максимум – не на словах, а на ділі змінитися у кращий бік. Доля подарувала нам шанс це зробити і, як кажуть, гріх ним не скористатися.
Починати, звичайно, кожен мусить із себе, бо хоч кого б ми звинувачували у своїх бідах, насправді те, як складеться наша доля, залежить тільки від нас і нашої наполегливості, цілеспрямованості, працьовитості, ставлення до себе, інших людей і загалом усього світу. Адже це не хтось сторонній засмічує під'їзди наших будинків, ламає ліфти, перетворює лісопосадки і урочища у стихійні звалища побутових та будівельних відходів, залишає гори сміття на берегах річок, у парках та скверах після так званого відпочинку "на природі". Це робимо ми самі. Тож чи справедливо нарікати на двірників, які не встигли прибрати, забуваючи при цьому про тих, хто насмітив, тобто самих себе. Так само і з невдачами – звинувачувати потрібно власну лінь, а не того, у кого справи йдуть краще. Недарма ж кажуть, що вихід можна знайти з будь-якої ситуації. Було б лише бажання.
До речі, існує думка, що коли людину оточує чисте навколишнє середовище, то навіть її думки та помисли стають чистішими. А якщо немає поганих думок – немає і поганих вчинків. Звідси і проста формула щастя, для досягнення якого потрібно позбутися всього-на-всього трьох шкідливих почуттів – жадібності, заздрості та ліні. Саме вони заважають сконцентруватися, відволікають нас від набагато важливіших справ і не дають повною мірою насолоджуватися життям.
Ну і, звичайно, не завадить проводити якомога більше часу зі своїми рідними і близькими, оскільки маючи надійний тил, можна сміливо крокувати вперед до успіху і нових перемог, які однак можливі, лише коли знайдемо у собі мужність змінитися на краще.

Віктор Миронець

Комментариев нет:

Отправить комментарий