среда, 23 июля 2014 г.

Не крилаті вислови

Не крилаті вислови

Кажуть, якби люди не навчилися передавати від покоління до покоління знання і досвід, то ми й досі перебували б в палеоліті. На щастя, цього не сталося, тож сьогодні живемо у розвиненому суспільстві і маємо доступ до джерел, в яких зберігається накопичена протягом багатьох століть життєва мудрість.
Спочатку наші далекі предки ділилися одне з одним досвідом усно. Потім виникла писемність, яка значно розширила можливості накопичення та зберігання інформації. Зокрема цьому неабияк посприяло створення перших друкарень та, як наслідок, початок ери книг. І навіть сьогодні, коли електронні носії поступово витісняють паперові, нам важко уявити життя без них. Адже саме книги – найнадійніші «скрині» для збереження інформації, бо всі сучасні цифрові накопичувачі (компакт-диски, «флешки», карти пам’яті) мають значно менший строк служби і, до того ж, часто виходять з ладу. Зрештою, коли, шукаючи потрібне, треба переглянути значний обсяг інформації, навантаження на очі від споглядання монітора комп’ютера набагато більше, ніж від гортання сторінок у книжці.
Наукові трактати, монографії, словники, енциклопедії, довідники. Способів систематизації і подачі знань багато, однак великі тексти не завжди легко, як кажуть, «проковтнути». Тож до них звертаємося переважно тоді, коли потрібно ретельно вивчити ту чи іншу тему, а у повсякденному житті здебільшого мудрість минулих поколінь засвоюємо з допомогою коротких форм. Зокрема афоризмів або, як їх ще називають, крилатих висловів, цитат та приказок.
Афоризми – цікаве явище, яке іноді називають сумішшю мистецтва, філософії та науки про буття. Хтозна, можливо, саме це і зумовлює їх універсальність. Адже допомогою крилатих слів можна збагатити свою мову і вразити оточення ерудованістю, розрядити ситуацію, на щось натякнути чи відповісти на запитання. А ще – потрапити у, м’яко кажучи, незручну ситуацію, використавши невдало вислів.
До речі, останнім часом вигаданих афоризмів, для вагомості підписаних іменами видатних діячів, значно побільшало. Так само зустрічається й багато крадених висловів. Причому видавати чуже за своє не цураються як звичайні люди, так і поважні вчені та державні мужі. Однак рано чи пізно обман обов’язково розкриється, і відновити «підмочену» репутацію дуже важко.
Як і будь-якими іншими словами, користуватися крилатими фразами потрібно обережно, вживаючи лише ті, достовірність яких не викликає сумніву. Коли ж навіть хороший і влучний за певних обставин афоризм викликає підозру чи джерела вказують на різних авторів, краще просто промовчати.

Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий