вторник, 30 сентября 2014 г.

Потаємний Closed Cluster#10 або віртуозний розрив мозку

Потаємний Closed Cluster#10 або віртуозний розрив мозку

Людей завжди вабило загадкове, незвідане та заборонене. І якщо в масштабах планети одним із найтаємничіших місць не безпідставно вважається Бермудський трикутник, то на АРТ-Пікніку Слави Фролової це, без будь-якого сумніву, окутаний ореолом потаємності знаменитий Closed Cluster#10 (Закритий 10 павільйон).
Якщо спробувати охарактеризувати Closed Cluster#10 звичайними словами, то з цього задуму нічого не вийде. Чому? Насамперед, через те що 10 павільйон – все що завгодно – окрема мистецька планета, зухвалий експеримент, перевернуті з ніг на голову (або, хтозна, можливо, і навпаки – з голови на ноги) сприйняття всесвіту та різко вирвані з глибин душі нові, до цього невідомі, емоції, але аж ніяк не звичайний виставковий простір.
Протягом всього другого сезону АПСФ тут ніби у великому казані варилося неймовірне мистецьке зілля, аналогів якому, принаймні, вітчизняний арт-світ ще не знав. Головні його інгредієнти – сміливі перфоменси, відео-інсталяції, покази культових і арт-хаусних кінокартин, різноманітні майстер-класи, зустрічі з відомими митцями, а родзинка – два масштабні проекти: «Агресія. Прикордонна територія» та «Золотий дощ над нами». Тож той, хто хоча б раз скуштував це зілля, був приреченим значно розширити горизонти знань та уявлень про сучасне мистецтво. А головне – зрозуміти, що жодні умовності, стереотипи і правила не можуть бути перешкодою для самовираження.
Як і все загадкове Closed Cluster#10 постійно притягував до себе увагу. Особливо журналістів, для яких, до речі, вхід з фото та відеокамерами був заборонений, що однак неабияк стимулювало горе-писак (справжні журналісти жодного разу не порушили цього правила) придумувати різні способи проникнути до павільйону із фотоапаратом за пазухою. І якщо комусь вдавалося утнути цей фокус, то, як правило, в Інтернеті з’являвся «репортаж» з місця подій. А щоб краще достукатися до свідомості читачів, до нього автор прикладав зроблене потайки ексклюзивне фото, мовляв – дивіться, я не брешу. На щастя, кожна досадна ложка дьогтю безслідно розчинялася у великій бочці меду і ніяк не впливала на роботу містичного 10 павільйону, хоч, ніде правди діти, залишала після себе трохи неприємних відчуттів. Але це, як кажуть, дрібниці, бо насправді важливий сам факт існування Closed Cluster#10 саме у такому закритому форматі, який, до того ж, полонив серця багатьох його відвідувачів.
Гідно виконавши свою місію, 10 павільйон кілька днів тому зачинив свої двері до наступного року. Та, чомусь, складається враження, що це ще не кінець, а накопичена в ньому атмосфера нікуди не подінеться і залишок осені, всю зиму та весну там відбуватимуться важливі таємничі процеси, які уже у третьому сезоні АРТ-Пікніка змусять говорити про Closed Cluster#10 ще гучніше.

Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий