четверг, 4 сентября 2014 г.

На все свій час

На все свій час

Як, напевно, багато інших дітей, останнім часом моя донька дедалі частіше питає про війну, хоч дівчинці лише п’ять років, а вдома при ній ми з дружиною не ведемо розмов про тривожні події сьогодення. Тож єдиним місцем, де вона могла все почути, як з’ясувалося згодом, був дитячий садок.
Спочатку згадки про війну були нечастими і зринали з доньчиних вуст у вигляді запитань на кшталт: «А війна – це страшно?», «Чому гинуть люди?», «А нас не вб’ють?» тощо. Довелося шукати правильну, а головне – безпечну для дитячої психіки відповідь. Потім донька почала з вражаючими подробицями розповідати вигадані історії про те, як на війні убили її подружок та друзів. А нещодавно, прийшовши з дитячого садочка, раптом почала плакати. Заспокоїли і з’ясували причину сліз: виявляється, донька була переконана, що на війні гинуть переважно діти…
Це стало останньою краплею, і наступного дня я поцікавився у вихователя, звідки донька дізналася таку страшну інформацію. Вихователь запевнила, що вона нічого подібного дітям не розповідає, а інформація – від дітей, чиї батьки дивляться й обговорюють новини в їхній присутності.
Щоб хоч якось вплинути на ситуацію й зупинити потік негативу, дізнався прізвища порушників психологічного клімату в групі і провів із їхніми батьками «виховні» бесіди. Виявилося, всі вони не замислювалися, що перегляд новин може спричинити в дитини тривогу, яка потім передається її ровесникам. На щастя, нині в дитсадку розмови про війну припинилися. Діти повернулися до звичного ритму життя, й іграшки, як і належить у дошкільному віці, цікавлять їх більше, ніж воєнні дії.
Тож завжди захищайте інтереси своїх дітей. Побачивши вплив на них негативної інформації, перекрийте всі можливі джерела її надходження. І не бійтеся здатися панікером, адже здоров’я і душевна рівновага дітей значно важливіші.
Віктор Миронець.


Комментариев нет:

Отправить комментарий