четверг, 18 сентября 2014 г.

Холодильник на всі 100

Холодильник на всі 100

Зазвичай, холодильники виконують ту роботу, для якої вони власне й створені – виробляють холод. Однак по-справжньому творчих людей не стримують жодні рамки та обмеження, а тому вони можуть пристосувати для тих чи інших потреб будь-яку, навіть, здавалося б, ну геть зовсім не підходящу для цього річ. Тож, якщо на АРТ-Пікніку Слави Фролової, проходитимете поблизу яскраво розфарбованих холодильників, навіть не сподівайтеся поласувати шматочком смачної піци чи втамувати спрагу пляшечкою холодної мінералки. Там знаходяться зовсім інші і набагато апетитніші страви. Страви для розуму.
Минулорічний досвід роботи вуличної бібліотеки на АПСФ засвідчив, що, на щастя, ніякі планшети, ноутбуки, смартфони й усі інші дітища сучасних технологій ніколи не зможуть повністю витіснити із нашого життя паперові книги. Адже бажаючих почитати у завбачливо підвішених в тіні гамаках творіння улюбленого письменника виявилось дуже багато. Тож можна сміливо говорити, що протягом усього першого сезону у середовищі відвідувачів артпікніка поступово формувався великий прошарок тих, хто не просто пізнав справжню цінність читання книг, а й відчув насолоду, яку може подарувати лише шелест, порою уже пожовклих, сторінок і манливий подих друкарської фарби. До того ж, зустрічі з письменниками, можливість поспілкуватися з ними у невимушеній атмосфері та, як кажуть, пощупати їх, теж неабияк сприяли популяризації читання.
В другому сезоні організатори АПСФ пішли ще далі і переселили книги вуличної бібліотеки з палаток в привабливі холодильники. Такий підхід дуже швидко себе виправдав, привернувши увагу ще більшої кількості людей, оскільки часто навіть ті, хто не планував присвятити читанню час проведений на артпікніку, з цікавістю зазирають в середину і, уважно вивчивши меню, таки беруть до рук вподобану для мозку страву. А потім, зачитавшись, не помічають, як мимоволі (ноги у таких випадках ніби самі несуть тіло туди, куди потрібно) потрапляють у вир літературних подій – на зустріч з улюбленим письменником, тематичний конкурс чи флешмоб.
У такі моменти одразу стає зрозумілим, чому кажуть, що важливо опинитися в конкретний час у конкретному місці. Адже, якби годину-другу тому не зазирнули до холодильника і не затрималися, щоб посмакувати професійно приготовлену, скажімо, Янушем Вишневським чи Ліною Костенко, страву, то нічого цього не побачили б. А ще, як зізнаються постійні відвідувачі вуличної бібліотеки на АРТ-Пікніку Слави Фролової, вони, неабияк надихнувшись класикою та неперевершеними шедеврами сучасних письменників, навчилися дивитися на книги з нового для себе ракурсу.

Віктор Миронець.  

Комментариев нет:

Отправить комментарий