среда, 1 октября 2014 г.

Яка краса врятує світ?

Яка краса врятує світ?

Хоч кожна епоха породжувала свої уявлення про справжню красу, завжди вважалося, що саме вона врятує світ. Яким чином? Є багато припущень, але достеменно цього ніхто не знає.
Скільки людей – стільки й думок. Це, напевно, одна з головних причин того, що ми бачимо прекрасне там, де інші його не помічають, і навпаки – іронічно сприймаємо чужі вподобання. Щоправда, серед нас багато тих, хто різними способами намагається навчити інших правильно сприймати істинну, з їхньої точки зору, красу. І якщо ще століття-два тому інструментів впливу на суспільну думку було не так уже й багато, то сьогодні їх більш ніж достатньо. Засоби масової інформації, Інтернет, музика, образотворче мистецтво, кіно та телеіндустрія активно створюють і пропагують узагальнені поняття красивого. Причому часто агресивно та категорично, мовляв, якщо ви з цим не погоджуєтеся, то з вами щось не так.
Звичайно, стверджувати, що усі популярні сьогодні уявлення про красу хибні, – неправильно. Однак, погодьтеся, є там багато непотрібного і зайвого. Як-от, наприклад, надмірне захоплення хай навіть й справді гарними речами – модерними мобільними телефонами, одягом, прикрасами, побутовою технікою чи автомобілями. Дивитися на них, а тим паче мати, втішно, але вони можуть змінити лише навколишній, а не внутрішній світ.
Надто возвеличується й фізична досконалість людської зовнішності. Як наслідок, існує безліч косметичних та медичних засобів, спортивних вправ, дієт та технік медитацій, щоб її підтримувати. І щоденно тисячі жінок та чоловіків використовують бодай один спосіб поліпшити або зберегти свій зовнішній вигляд. У цьому немає нічого поганого, більше того, стежити за собою необхідно, бо фізична привабливість – важливий чинник в процесі налагодження взаємозв’язків з іншими людьми. Проте, потрібно визнати, без внутрішньої зовнішня краса втрачає будь-який зміст.
Душевне багатство і краса роблять нас набагато привабливішими за просто вродливих людей. Адже, напевно, кожен хоч раз бував у ситуації, коли краса співрозмовника блідла одразу після того, як він промовляв кілька слів або негарно чинив за тих чи інших обставин. А раз так, то, очевидно, що справжня краса людини непомітна і проявляється не через гарні речі чи зовнішній вигляд, а з допомогою чеснот. Насамперед милосердя, чуйності та любові.
Саме ці почуття й потрібно повсякчас плекати в собі, бо лише внутрішня краса здатна врятувати світ.

Віктор Миронець
Фото Тетяни Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий