вторник, 21 октября 2014 г.

Фінанси і романси

Фінанси і романси

Хоч гроші – не найголовніше у нашому житі, без них, як не крути, не обійтися. Однак люблять вони чомусь не всіх: в одних вони постійно приумножуються, а іншим лише «співають романси».
Відомо, що понад 80 відсотків усіх світових фінансів належить невеликій групі «акул бізнесу», яких називають мільярдерами і мільйонерами. Решта, по суті крихти, у різних пропорціях розділені між іншими. Такий стан речей, звичайно, не тішить і примушує замислитися над тим, чому життя буває несправедливим і одні мають грошей значно більше, ніж їм потрібно, а інші ледь зводять кінці з кінцями?
Будь-яка успішна людина скаже, що відповідь проста, і вона на поверхні – все залежить від ставлення до своїх фінансів і вміння ними розпоряджатися. Гроші люблять повагу. Зауважте, не обожнення та поклоніння, а саме повагу, причому незалежно від їх кількості. Адже, погодьтеся, дуже часто ми недооцінюємо роль однієї копійки (за неї ж бо нічого не купиш), тоді як фінансово успішні люди її поважають найбільше.
У цьому, до речі, не раз переконувався сам, спостерігаючи за поведінкою покупців в одному із столичних супермаркетів. Не всі, але багато хто, здійснюючи покупки на незначну суму, з очевидним нехтуванням відмовлялися від здачі, якщо вона становила кілька копійок, і з гордим виглядом відходили від каси. А от ті, хто витрачав за раз по кілька тисяч гривень, не залишали жодної копійки. От і маємо показовий приклад нашої недалекоглядності. Не дарма ж у народі кажуть, що копійка гривню береже – копійка до копійки і маємо гривню, гривня до гривні і вже є сотня, тисяча і так далі. Словом, усе починається саме з однієї копійки, і багаті люди це чудово розуміють.
На наше фінансове становище можуть впливати й інші чинники, не в останню чергу негативні людські якості. Зокрема гординя, самовпевненість, жадібність, які заважають тверезо оцінювати ситуацію і прораховувати всі можливі варіанти розвитку подій. Наприклад, коли ми беремо кредит, то, як правило, відчуваємо надмірний оптимізм щодо своєї подальшої спроможності віддавати борги. Але життя непередбачуване, все може статися, тому без потреби не слід заганяти себе у боргову яму, як і позичати надміру. Адже одне – позичити на розвиток власної справи, а зовсім інше – «на життя». Тому якщо в силу різних обставин змушені брати споживчий кредит, то максимально стримуйте себе від необачних кроків і проганяйте геть із голови думки на кшталт: «Якщо брати в кредит, то можна вибрати щось дорожче і більш функціональне». З часом ті дві-три сотні, які сьогодні здаються незначними, можуть стати непомірним тягарем і причиною додаткових клопотів.
У бажанні мати щось краще, звичайно, немає нічого поганого, однак його доцільно зіставляти зі своїми фінансовими можливостями. Пам’ятайте, маркетологи вміють дуже вправно маніпулювати людськими слабкостями і почуттями, особливо, коли їм потрібно продати товар чи послугу. Тому щоб фінанси не заспівали романси, завжди думайте перед тим, як щось придбати. Можливо, насправді «саме ця» така бажана й омріяна річ не така вже й потрібна або взагалі зайва. Зрештою, купувати щось без крайньої необхідності «просто так» – все одно, що їсти, коли не голодні. А це, як усім відомо, називається ненажерливістю.
Дуже часто до здійснення необдуманих покупок нас підштовхує і елементарна заздрість – коли дивимось на те, що купують інші, й нам дуже хочеться придбати те саме. При цьому часто свідомо «забуваємо», що доходи людей відрізняються, і якщо хтось може дозволити собі купити за кілька тисяч новий мобільний телефон з безліччю додаткових функцій, то це ще не означає, що і нам потрібно обов’язково так чинити.
Гроші люблять, щоб їх рахували, як у прямому, так і в переносному значенні. Тому, приймаючи будь-яке фінансове рішення, не лінуйтеся робити підрахунки. Будьте обачними та розважливими, а головне – спробуйте переглянути своє ставлення до грошей, і, можливо, ваше фінансове життя стане більш гармонійним.
Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий