пятница, 24 октября 2014 г.

Романтика по-сучасному

Романтика по-сучасному

Пригадайте, як у неперевершених історичних романах Олександра Дюма, Рафаеля Сабатіні, Вальтера Скотта та інших відомих письменників розповідається про стосунки чоловіків і жінок. Зокрема честь дами серця доблесні лицарі відстоювали на турнірах та дуелях, а симпатію прекрасної статті здобували не лише завдяки власній силі та вроді, бо для успіху у жінок, як стверджують романісти, колись велике значення мали також розум, кмітливість, вишукані манери і… вміння віршувати.
«Так це ж у романах, у житті все зовсім по-іншому», – зауважите ви, і, звичайно, будете праві, адже реальність й справді набагато складніша за хай навіть заснований на реальних фактах і подіях, але все ж вигаданий письменником світ. Разом з тим стверджувати, що у нашому прагматичному і високотехнологічному житті немає місця для романтики, теж неправильно. По-перше, ну яка жінка не мріє, щоб поруч із нею був справжній лицар, причому саме такий, якими їх описують у художніх творах? По-друге, ми, чоловіки, про ці мрії добре знаємо, але часто чомусь згадуємо про романтику лише кілька разів на рік – у День закоханих, 8 Березня, у день народження своєї другої половини і, якщо, звичайно, не зрадить пам'ять, що з нами нерідко трапляється, якусь важливу для нашої обраниці річницю.
Що тут поробиш, така вже чоловіча природа, хоча це, звичайно, не виправдовує нашої забудькуватості, а навпаки, ще раз  підкреслює важливість присутності у стосунках чоловіків і жінок романтичної складової. Якої саме? Вирішувати вам, бо насправді, попри безліч трактувань цього почуття, у кожного своя романтика. Для когось – це вечеря при свічках, споглядання зоряного неба і прогулянка по нічному місту, для інших – подорожі, пригоди і непосидливий спосіб життя.
Але, хай би там як, першооснова романтики у постійній увазі до коханої людини. І навіть, на перший погляд, такий банальний вчинок, як несподіване й спонтанне рішення, полишивши всі справи, сходити у кіно (або подивитися хороший фільм удома), разом поїсти морозива чи просто удвох за неквапливою розмовою полузати насіння, здатний внести новизну у стосунки люблячих людей. Байдуже, що робити, головне – робити це разом.
Усі ми прагнемо романтики в якісь певні моменти свого життя. Наприклад, коли вперше освідчуємося в коханні, одружуємося, стаємо батьками, їдемо у відпустку чи святкуємо якусь важливу річницю. Та найкраще, коли романтика супроводжуватиме нас у буденному житті. Не дарма ж кажуть, що вона не лише сповнює снагою і розфарбовує наші будні, а й навіть успішно лікує депресію.
Віктор Миронець.
Фото Марії Панової.

Комментариев нет:

Отправить комментарий