вторник, 7 октября 2014 г.

Малюнок на стіні

Малюнок на стіні

Діти дошкільного віку кожного дня відкривають для себе щось нове. Здається, ще вчора ваш малюк не вмів ходити, а сьогодні вже бере у руки олівець і починає створювати свої перші картини – скупчення карлючок, штрихів і крапок. Це – чудово, і нам, батькам, можна було б лише радіти, якби часом цю радість не затьмарювали дитячі шедеври, виявлені на щойно поклеєних шпалерах, скажімо, у вітальні чи на ретельно пофарбованій підлозі.
Реакція батьків на такий прояв творчості буває різною. Хтось сварить і забороняє малювати, де заманеться. Дехто дивиться на це крізь пальці, мовляв, що поробиш, нехай уже малює. Інші ж впадають у крайнощі і взагалі відбирають у дитини олівці.
Думки батьків та їхня поведінка, звичайно, зрозумілі, бо сьогодні не кожна родина може часто робити ремонт у квартирі чи будинку. Однак, разом з тим, ми не враховуємо думку дітей, для яких малювання – не просто гра у творчість,  а й також умова розвитку відчуттів, емоцій, фантазії та інтелекту. Саме тому так важливо знайти золоту середину, яка б усіх влаштувала.
Із власного досвіду зауважу, що найефективніше розв’язати проблему розмальованих стін можна... дозволивши дитині це робити. Не у всій квартирі, звичайно, а лише в якомусь одному місці. Для цього прикріпіть на стіну великий аркуш ватману або зворотним боком шматок шпалер і дозвольте дитині створювати свої шедеври, наголосивши, що малювати можна лише тут.
До речі, автори відомої методики раннього розвитку дітей Борис та Олена Нікітіни рекомендують батькам прикріплювати аркуші або рулони паперу по всьому периметру дитячої кімнати. Так, на підкріплену багаторічним досвідом думку педагогів, у домі створиться сприятлива для розвитку дитини обстановка.
Те, що малювання позитивно впливає на розвиток мови і дрібної моторики дітей, помічено вже давно, однак щоб цей процес був по-справжньому ефективним, обов’язково знаходьте вільний час для малювання разом зі своїм сином чи донькою. Це принесе користь не лише дитині, а й вам. Адже, як зауважують психологи, у таких спільних іграх і заняттях налагоджується тісний емоційний і творчий контакт. Малювання також знімає стрес, перевтому та напруження. Зрештою, малюючи разом з дітьми, маємо унікальну можливість на якийсь час повернутися у своє дитинство…

Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий