среда, 8 января 2014 г.

Коли думати шкідливо

Коли думати шкідливо

Хоч як дивно це звучить, але, виявляється, буває і таке. Звичайно, можна заперечити, мовляв, лише завдяки розуму і здатності думати та аналізувати людина змогла стати вінцем еволюції на Землі, однак часом у житті бувають ситуації, коли думки можуть нам заважати. Це стосується насамперед неефективних і марних міркувань та думок "ні про що".
Наприклад, увечері надто бурхливий потік думок аж ніяк не допомагає розслабитися і поринути у сонне царство Морфея. Радше навпаки, вони відганяють сон. Як наслідок – недосипання і втома, від якої вранці не рятує ні кава, ні навіть контрастний душ. А з "важкою" головою, як відомо, ефективність праці значно знижується. Та й важливі справи також вирішувати важче.
Тому, лягаючи спати, краще не "прокручувати" минулий день і не забивати голову різними думками на кшталт: "Може, зробити так чи інакше?", а заспокоїтись, розслабитись і відпустити себе у вільне плавання на м'яких хвилях сну. Не дарма ж ще з діда-прадіда побутує приказка, що ранок мудріший за вечір.
Тривалі роздуми, здавалося б, мають неодмінно допомагати знайти вихід із тієї чи іншої ситуації. Це і справді найчастіше спрацьовує. Разом із тим, бувають моменти, коли потрібно діяти швидко, незалежно від настрою, характеру й поглядів на життя. За таких обставин спокій, концентрація уваги і не обтяжений зайвими думками "холодний" розум і є запорукою прийняття правильного рішення. Адже чим довше розмірковуємо, тим більша ймовірність, що емоції не найкращим чином вплинуть на нього. До речі, коли хочемо почути внутрішній голос чи, як ще кажуть, інтуїцію, пошук доказу або спростування того, про що нам говорять відчуття, лише заплутує і заганяє у глухий кут.
Взагалі інтуїція – дуже цікава і й досі мало вивчена частина людської свідомості, оскільки вона рідко помиляється, при цьому часто не маючи логічного пояснення.
Зайві думки на сторонні теми під час якоїсь конкретної роботи теж не сприяють її якісному виконанню. Вони відволікають і примушують неефективно й марно витрачати такий дорогоцінний нині час. Саме тому потрібно вчитися відмежовувати професійну зайнятість від особистого. Наші проблеми повинні залишатися поза робочим місцем, бо у разі неякісного виконання поставленого завдання до інших проблем може додатися ще одна – безробіття. Так само думки про роботу потрібно залишати за порогом власного дому, цілком присвячуючи себе родині.
До шкідливих, безперечно, можна зарахувати і заздрісні думки. Адже вони нічого, крім зайвих і геть зовсім не потрібних переживань, не дають. Більше того, якщо постійно рахувати чужі гроші, при цьому палець об палець не вдаривши, щоб поліпшити власний добробут, можна потрапити у серйозну халепу і завдати шкоди не лише емоційному, а й фізичному здоров'ю.
Звичайно, є й багато інших обставин, за яких не варто обтяжувати себе зайвими міркуваннями, однак це зовсім не означає, що думати – шкідливо. Навпаки, як зауважують учені, здатність думати – геніальне еволюційне досягнення. Просто розумовий процес сам по собі надзвичайно емоційно витратний, а тому не варто підливати олії у вогонь ще й непотрібними думками.

Віктор МИРОНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий