среда, 22 января 2014 г.

Із власного досвіду

А Я БАЧУ СОНЦЕ

Давно відомо, що навіть перші контакти з навколишнім світом дають дітям багато різноманітних вражень та нових відчуттів, і чим більше уваги приділяють малюкові батьки, розмовляють з ним, знайомлять з явищами та предметами, тим більше корисної інформації він отримує.
На жаль, у нас не завжди вистачає часу для того, щоб почитати дитині книгу, погратися чи й навіть просто з нею поговорити. Заважають робота, хатні клопоти й безліч інших, як помилково думаємо, важливих справ. Завжди знаходимо собі виправдання, хоча й знаємо, що, як не крути, а від перестановки доданків сума не змінюється. Тобто ніщо не може бути важливішим за виховання дітей, особливо у так званий період "чомучок", коли їх цікавить геть усе на світі. Недарма ж кажуть, що у процесі навчання не буває дрібниць.
Та все ж якщо у вас немає можливості постійно займатися з дитиною, спробуйте суміщати домашню роботу з навчанням. Наприклад, пограйте в гру, яку умовно можна назвати "А що є у кімнаті?" Для цього скажіть, що бачите стіл, а далі нехай дитина назве інший предмет. Так по черзі згадайте всі речі.
Якщо малюк не знає відповіді, обережно підкажіть йому, бо дуже важливо, щоб переможцем був саме він. А ще – стежте за тим, щоб він не перевтомлювався, і коли помітите, що це сталося, не мучте своє чадо й зробіть перерву. Бо ефективність запам'ятовування все одно буде низькою, тому знайте міру і не перегинайте палицю.
Ця, здавалося б, проста гра допоможе дитині не просто вивчити, а й запам'ятати назви предметів і явищ. Адже її можна зробити тематичною – про звірів, рослини, професії, одяг, іграшки, страви, пори року, погоду тощо. Головне – не лінуйтеся приділяти сину чи донці кілька хвилин свого часу. Тим більше, що ваші руки при цьому залишатимуться вільними – і ви можете продовжувати готувати їжу чи прибирати. Крім того, займатися з дошкільням у такий спосіб можна будь-де і будь-коли. Наприклад, під час прогулянки чи походу в магазин.
Намагайтеся використовувати кожну слушну нагоду для спілкування із дитиною, і вона змінюватиметься просто у вас на очах – стане ерудованішою, розумнішою, дорослішою. Адже хто б що казав, а батьківська увага та любов у вихованні – найкращі помічники.

Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий