вторник, 14 января 2014 г.

НАДІЙНИЙ ТИЛ

НАДІЙНИЙ ТИЛ

Не секрет, що для щасливого подружнього життя однієї любові недостатньо, тому відоме прислів'я, що з милим рай і у курені, не завжди має слушність. Адже насправді сімейні стосунки, крім любові, тримаються ще на двох китах – взаєморозумінні і допомозі. Причому не лише вдома, а й у професійному зростанні своєї другої половинки.
Часи, коли чітко регламентовані різними суспільними правилами і нормами подружні обов'язки зводилися до двох основних вимог: чоловік має забезпечувати сім'ю матеріально, а жінка – оберігати родинне вогнище, безповоротно відійшли у минуле. Сьогодні вже нікого не здивуєш тим, що жінки досягають успіху в найрізноманітніших сферах діяльності (зокрема тих, які ще не так давно вважалися суто чоловічими), залишаючись при цьому люблячими матерями, дбайливими дружинами і хорошими господинями. Однак, пильніше придивившись до таких представниць прекрасної статі, помітимо, що в основі їхньої вдалої кар'єри, крім наполегливості і цілеспрямованості, лежить також можливість професійного зростання. Іншими словами, чоловіки успішних жінок із розумінням ставляться до прагнення своїх дружин бути кимось більшим, аніж просто домогосподарками. Вони сприяють і допомагають у всіх їхніх починаннях.
Саме тому, почувши від своєї другої половинки бажання зайнятися якоюсь новою справою чи більше часу присвячувати роботі, оскільки з'явилася кар'єрна перспектива, передусім підтримайте її морально. Потім подумайте, які справи зможете взяти на себе, щоб вивільнити трохи часу для її відпочинку та самоосвіти.
Звичайно, легше сказати, ніж зробити, адже у вас, імовірно, теж є власні перспективи та потрібно докладати зусиль для професійного вдосконалення. Однак погодьтеся, якщо час від часу митимете посуд, готуватимете вечерю чи робитимете з дітьми уроки, шкоди від цього не буде і нічого страшного з вами не станеться. А от дружині така підмога розв'яже руки.
Крім того, не забувайте хвалити свою половинку навіть за найменші успіхи, а в разі невдачі – підбадьорте її. Усвідомлення того, що ви за будь-яких обставин у неї вірите, поважаєте і любите, незалежно від перемог чи поразок, неабияк допомагатиме долати труднощі.
Разом із тим, не чекайте слушної нагоди. Говоріть компліменти якомога частіше. Це допоможе урізноманітнити буденність і внести у ваше подружнє життя трохи романтики. Зрештою, усім відомо, що жінки люблять вухами.
Допомогти своїй половинці професійно зростати можна також, проявляючи непідробний інтерес до того, чим вона займається. І байдуже, що ви некомпетентні в тій чи іншій справі, головне – своєю цікавістю спонукатимете її до постійного самовдосконалення. Наприклад, моя дружина – інженер-будівельник, тому час від часу діймаю її найрізноманітнішими запитаннями з будівельної тематики, які завжди починаються словами: "А як ти думаєш..." Для мене це принциповий момент, бо автоматично перетворює звичайну цікавість на запитання до професіонала. І хоч, здавалося б, таке надокучання повинно дратувати, дружина, навпаки, радо відповідає. Чому? По-перше, вона точно знає, що мені справді цікаво і її професійна думка для мене найавторитетніша. По-друге, відповідаючи, вона постійно поновлює в пам'яті свої знання.
Якщо ж професія дружини для вас не цікава і ви не знаєте, про що у неї можна було б запитати, все одно цікавтеся, бо нецікавих професій не існує. Їх такими робить наше ставлення. Тому не лінуйтеся трохи подумати і знайти правильні слова. Повірте, вона буде цьому лише рада.
Професіоналами не народжуються, а стають завдяки наполегливій і самовідданій праці – істина, давно підтверджена самим життям. Як і те, що без надійного тилу, тобто підтримки і розуміння найближчих людей, набагато важче досягти успіху.

Віктор МИРОНЕЦЬ

Комментариев нет:

Отправить комментарий