пятница, 24 января 2014 г.

Фокус з електролізом

Фокус з електролізом

Навіть двієчник знає, що тіло людини на 80 відсотків складається з води. Вона має таке саме важливе значення, як повітря. Насамперед тому, що виконує роль транспортного засобу, "розвозячи" по організму необхідні для його функціонування речовини. Зрештою, усе живе на нашій планеті існує завдяки їй.
На жаль, часи, коли ми без остраху вживали вдома воду з-під крана, безповоротно минули, і сьогодні її якість не лише у водогоні, а й у криницях й подекуди свердловинах, м'яко кажучи, сумнівна. А оскільки ще у ХІХ столітті відомий хімік Луї Пастер зазначив, що більшість хвороб ми випиваємо з рідиною, ця проблема хвилює багатьох людей, особливо жителів великих міст. Чим зрештою і користуються деякі виробники очисного обладнання, застосовуючи так звані "агресивні" і "нав'язливі" методи просування на ринку своєї продукції.
Зокрема представники таких фірм телефонують потенційному клієнту на домашній чи мобільний телефон і під приводом проведення моніторингу якості питної води пропонують безкоштовно дослідити унікальним (як правило, іноземного виробництва) приладом воду, яку вживає його родина. І якщо людина погоджується, для неї розігрується справжній спектакль, результат впливу якого на свідомість залежить від майстерності "акторів".
Зазвичай такі "дослідження" призначають на вечір. Не тому, що агенти фірми, керуючись почуттями порядності та розуміння, йдуть назустріч потенційному клієнту і не хочуть створювати йому незручності, змушуючи відпрошуватися з роботи. Насправді домінує тонкий психологічний розрахунок – увечері втомлену людину легше переконати прийняти "потрібне" рішення.
...Коли дружина необачно погодилася провести тестування води, все відбувалося за звичним сценарієм. Два представники фірми – досвідчений агент та стажер прийшли рівно о сьомій вечора і одразу почали грати роль, як кажуть, своїх хлопців. Наприклад, побачивши на холодильнику магніти, привезені з відпочинку у Карпатах, один з них одразу "став" уродженцем тих країв. А ще в обох були діти такого віку, як наша донька. Словом, свою справу вони знали добре, але трохи перестаралися, бо велика кількість збігів та "хитрі" погляди насторожували і породили перші сумніви, які згодом, після проведення дослідження, підтвердилися.
Власне, цей навіть не тест, а швидше фокус полягав у тому, що в склянки з водою занурювали прилад, який нібито аналізує її якість, і через кілька хвилин його роботи з'явився осад, зеленкувато-коричневі розшарування та почали виділятися гази. Картина, чесно кажучи, малоприємна. Для підсилення ефекту представники фірми жваво коментували процес, неодмінно наголошуючи на тому, що зміни забарвлення води та осад яскраво свідчать про погану якість.
На цьому, як ми з дружиною наївно думали, місія гостей мала закінчитися. Однак продавця легко впустити в дім, а випроводити його потім – надзвичайно важко.
Щоб скерувати подальшу розмову у потрібне їм русло, чоловіки порушили важливу для кожної людини тему здоров'я. Точніше, поцікавилися, чи хотіли б ми дізнатися, як зробити воду, яку вживаємо, чистою і безпечною. Наша відповідь, звичайно, була ствердною. Після цього почалося найцікавіше – презентація "нової, унікальної та найкращої в Європі" системи очищення водопровідної води, яка коштувала понад 1 тис. дол. США. А оскільки все пізнається в порівнянні, то агенти провели подібний тест з водою, нібито очищеною цією системою. Як і варто було чекати, осаду і помутнінь у ній не з'явилося. Тож гості почали вмовляти нас придбати ці "чудо-фільтри".
Вечірня втома давалася взнаки – аналізувати і адекватно оцінювати ситуацію ставало дедалі важче. Як наслідок, настав момент, коли ми майже погодились пристати на заманливу пропозицію. Зупиняло одне – такої великої суми грошей тоді у нас не було. Реакція торгових агентів не забарилася. Вони одразу запропонували розстрочку, а коли і це не подіяло, додали до неї ще й 100 дол. знижки.
Однак у нашій родині не прийнято вирішувати фінансові питання спонтанно. Ми їх завжди ретельно обдумуємо. До того ж нав'язливість візитерів уже починала дратувати. Тому знову відмовились. У відповідь старший агент запропонував підписати папірець, який нібито потрібен для підтвердження того, що він провів з нами роз'яснювальну роботу. Мовляв, просто сьогодні ми висловимо свої наміри придбати товар, а завтра в офісі компанії, якщо захочемо це зробити, підпишемо угоду. Таким чином він нам люб'язно дарував цілу ніч для прийняття рішення.
Хтозна, як розвивалися б події далі, але глянувши на аркуш, який дав мені торговий агент, я одразу зрозумів, що нас намагаються ввести в оману. Це була повноцінна угода на двох сторінках з 10 пунктів, 9 з яких – зобов'язання клієнта і лише один – компанії-продавця. В кінці угоди, як і належить, стояв підпис директора і підозріло бліда печатка. Затягувати далі виставу не було смислу, і ми одразу розпрощалися з настирними гостями.
Хоч у халепу ми не вскочили, сумніви залишилися. Щоб їх розвіяти, довелося провести ретельне дослідження теми, в ході якого з'ясувалося багато цікавих речей. Зокрема, що нам продемонстрували звичайний процес електролізу, який показує наявність чи відсутність у воді розчинних солей. Саме вони під час хімічного дійства випали в осад. А от для порівняння агенти провели процедуру з дистильованою водою, у якій майже немає солей, а отже, і осаду.
Та найголовніше – будь-яка вода повинна містити мінеральні речовини. Тому осад буде завжди. Навіть у чистій джерельній воді. Інша справа – вміст важких металів, нітратів, нітритів, пестицидів чи радіонуклідів. Це й справді дуже небезпечно. Однак процес електролізу ні якісно, ні кількісно не називає компоненти, наявні у рідині. Їх можна виявити лише зробивши тест у спеціалізованій лабораторії.
Разом з тим зрозуміло, що без фільтрів для води в домі, як не крути, не обійтися. І це не данина моді чи каприз, а вимога часу та обставин. Але не варто купувати кота в мішку, як це мало не зробили ми. Не запрошуйте до своєї оселі сумнівних осіб, краще завітайте в один чи навіть кілька спеціалізованих магазинів і, ознайомившись з характеристиками товарів різних виробників, виберіть найоптимальніший для себе варіант. А головне – дослухайтеся до порад, але висновки завжди робіть самі, без сторонньої допомоги.

Віктор Миронець

Комментариев нет:

Отправить комментарий