среда, 5 марта 2014 г.

Час оновлення

Час оновлення

Нарешті ми дочекалися весни. І хоч зима, звичайно, може ще деякий час пручатися, підносячи нам погодні сюрпризи, ми уже їх не боїмося, бо точно знаємо, що через тиждень-другий, а може, і трохи раніше, усе стане на свої місця. Адже у матінки-природи все продумано до найменших дрібниць, і вона чітко дотримується складеного ще тисячі років тому порядку зміни сезонів.
Незалежно від погоди за вікном, весна у кожного з нас починається у свій час. Як правило, тоді, коли вже несила сидіти в чотирьох стінах і кожна клітинка організму тягнеться на вулицю, на свіже повітря. Земля ще може бути вкрита сніговою ковдрою, однак уже у природі відчуваються якісь зміни. Кажуть, що саме вони і є першим подихом весни.
Весна – особлива пора року. Це не просто час оновлення та пробудження, а насамперед передчуття чогось нового, руху і торжества життя, бо приносить із собою радість і надію. Недарма ж саме на цю пору року припадають одні з найулюбленіших у народі свят – Благовіщення, Воскресіння Христове, часто Вознесіння, а за ранньої Пасхи іноді й Зелені свята. А ще – Міжнародний жіночий день, травневі свята, День Перемоги, свято останнього дзвоника.
До речі, в давнину весною розпочинався не лише господарський, а й календарний рік. А ще вона вважається порою кохання, адже пробуджує у душах та серцях щирі і ніжні почуття. Хтозна, можливо, саме тому уявляється нам дівчиною-красунею з розпущеним волоссям та у віночку, сплетеному з польових квітів. На перший погляд дівчина-весна тендітна і беззахисна. Та насправді її сила настільки велика, що часом навіть безнадійні песимісти починають вірити у те, що негаразди забрала з собою зима і настав сприятливий час для позитивних змін у житті.
Весну люблять усі – і діти, і дорослі. Нарешті можна звільнитися від важкого зимового одягу, вдихнути на повні груди чисте весняне повітря і милуватися тим, як у природі чорно-білі кольори поступово змінюються більш яскравою палітрою відтінків.
Саме весною можна побачити справжню, первозданну красу навколишнього світу, яку, однак, не всі ми вміємо цінувати і берегти. Тож хоч як прикро про це говорити, але, на жаль, крім весняних струмків, запашного цвітіння дерев, квітів і довгоочікуваного тепла, з весною асоціюється також поява на берегах річок, у лісах, парках і скверах "гір" сміття. Іншими словами, слідів відпочивальників, які після довгої зимової перерви починають масово вибираються "на природу".
Звичайно, активний відпочинок – це дуже добре, однак у перші дні весни хочеться ще раз усім нам нагадати стару й затерту до дірок істину про те, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Тож гарного відпочинку і хорошого весняного настрою!

Віктор Миронець

Комментариев нет:

Отправить комментарий