четверг, 27 марта 2014 г.

Про справжніх чоловіків

Про справжніх чоловіків

Мужній, хоробрий, галантний, вихований, освічений, сильний, добрий, щедрий і, звичайно, красивий – погодьтеся, ці епітети найчастіше вживає більшість жінок для характеристики справжнього чоловіка. Та, на жаль, у житті немає нічого абсолютно ідеального, тож не всі чоловіки відповідають таким, без сумніву, високим критеріям оцінювання.
Можна довго сперечатися щодо того, чому останнім часом усе частіше з жіночих вуст зривається розчароване і водночас образливе для представників сильної половини людства: "Справжніх чоловіків скоро потрібно буде записувати до "Червоної книги" як вид, що зникає". Однак, визнаймо, що визначення справжності чоловіка за будь-якими критеріями завжди буде суб'єктивним. Візьмемо, для прикладу, хоча б мужність. Хтось без вагання заходить до палаючого будинку і рятує людське життя, а дехто у наш нелегкий час наважується усиновити дитину і таким чином зробити її долю кращою. І хоч ці вчинки лежать у різних площинах сприйняття, їх однаково можна назвати мужніми.
Так само й інші чесноти – у кожного чоловіка вони проявляються по-своєму. Скажімо, та сама доброта може мати різні прояви, а сила буває не лише фізичною. Іноді доцільніше і навіть ефективніше покладатися на силу духу, ніж на міць м'язів.
Однак є й інший не менш важливий момент, який, коли говоримо про справжніх чоловіків, чомусь часто залишається поза увагою, – виховання. Адже не секрет, що система навчання у дитячих садочках і школі здебільшого розрахована на дівчаток. І дівчаток, і хлопчиків, як правило, навчають жінки: вдома мама й бабуся, у дитячому садочку – вихователька, у молодших класах – учителька. Вчителі-чоловіки з'являються лише у середній і старшій школі, коли хлопчики вже частково сформовані як особистості без представників чоловічої статі. Як наслідок, в багатьом жінкам доводиться самостійно виховувати у своєї другої половинки риси справжнього чоловіка. Звичайно, це прикрий для чоловічої свідомості факт, але, як кажуть, маємо те, що маємо.
Зважаючи на усе вищесказане, стає очевидним, що представницям прекрасної половини людства не потрібно судити чоловіків аж надто суворо. Разом з тим не варто їм також бути легковажними і перед тим, як зробити свій вибір, обов’язково зважити усі «за» і «проти».
P.S. Це мій особистий погляд на проблему, і я допускаю, що він в цілому або в окремих моментах може не збігатися з думкою інших.

Віктор Миронець

Комментариев нет:

Отправить комментарий