За одним столом
Якщо уважно
читати класиків, то в їхніх творах можна помітити багато цікавих закономірностей,
притаманних українським родинам. Зокрема те, що споживання їжі завжди
відбувалося за участі всіх членів сім’ї. Не будучи дипломованими психологами,
наші діди-прадіди добре розуміли, що саме спільні сніданки, обіди та вечері
позитивно впливають на родинні стосунки.
На жаль, сьогодні
тенденція протилежна – люди, які живуть в одній квартирі чи будинку, лише
зрідка, а то й майже ніколи не збираються за столом разом. Цьому є пояснення –
шалений ритм життя, постійна зайнятість на роботі, прагнення будь-що досягнути
життєвого успіху майже не залишають вільного часу для спілкування з рідними і
близькими людьми. От і виходить, що в гонитві за матеріальним втрачаємо
духовне. Точніше, не втрачаємо, а під тиском панівних у сучасному суспільстві
течій і тенденцій підсвідомо підмінюємо справжні цінності псевдоважливими.
Тому тим, у кого
є сім’я та діти, варто пам’ятати, що першочергова мета – не в тому, щоб стати
найбагатшим чи перетворитися на годувальника для родини, з якою майже не
бачишся, а в створенні здорового родинного мікроклімату.
Звісно,
матеріальне забезпечення рідних посідає не останнє місце у нашому житті, однак саме
спільне дозвілля має бути серед пріоритетів. Наші рідні й близькі повинні бути
впевненими: хоч ми боремося за успіх, основне місце у нашому житті займають
саме вони.
Спільне
споживання їжі допоможе зміцнити стосунки в родині, бо збираючись за одним столом,
усі відчуватимуть особливу атмосферу. Родинна трапеза дає змогу побачити всіх
разом, не поспішаючи поспілкуватися в невимушеній обстановці.
Тож у кожній
сім’ї має бути правило: накрити стіл, зібратися за ним і повечеряти. Якщо це не
можливо зробити в робочі дні, то можна запровадити його у вихідні. Головне – не
шукати виправдань, які б дали змогу членам родини нехтувати сімейним обідом або
вечерею.
Віктор Миронець.
Комментариев нет:
Отправить комментарий