среда, 4 июня 2014 г.

Полюбити себе

Полюбити себе

Ви, напевно, помічали таку цікаву життєву закономірність, відповідно до якої усіх людей можна умовно поділити на дві великі категорії – тих, кого люблять, і тих, хто, м’яко кажучи, дещо обділений любов’ю свого оточення. Причому часто до другої категорії потрапляють привабливі й неординарні особистості, а улюбленцями публіки можуть стати не наділені якимись особливими талантами люди. Хоча зовсім безталанними їх теж не назвеш, адже їхнє головне обдарування полягає у вмінні подати свою персону «під найсмачнішим соусом».
Мистецтво поводитися у суспільстві можна порівняти з вишуканою кулінарією. По-перше, всі люди мають набір власних інгредієнтів – чесноти, таланти, якісь особливі риси характеру чи зовнішності, однак далеко не кожен уміє приготувати з них смачну «страву». По-друге, як і в кулінарії, на кухні під назвою «мистецтво спілкування» є свої кухарі-любителі і кухарі-професіонали. І якщо думаєте, що навчитися «подавати себе» легше, ніж навчитися куховарити, то помиляєтеся, бо складність приготування страви навіть у вишуканому ресторані й близько не може зрівнятися з тими, якими нас часом може почастувати життя.
На жаль, єдиного і найкращого рецепту приготування «соусу» для ефективної подачі власної персони оточенню не існує, а тому кожен мусить його винайти сам, звичайно, відштовхуючись від певних знань. Зокрема якщо уважно проаналізувати всі рецепти вдалого спілкування, то виявиться, що неможливо здобути любов і повагу інших, не люблячи і не поважаючи себе.
Однак варто зауважити, що це повинна бути лише твереза і реалістична любов. Дуже важливо відчувати межу, за якою на нас чатує самозакоханість і ніколи не переступати її. Бо насправді любов до себе – широке поняття, яке не лише передбачає відповідне емоційне ставлення до власного «я», а також і спосіб життя, звички, рух, відпочинок та спілкування. Людина, яка любить себе, завжди турбуватиметься про своє тіло – вживатиме корисну і здорову їжу, одягатиме в першу чергу не модний, а зручний одяг, який приємно носити, і суворо дотримуватиметься особистої гігієни, тобто стане для себе найкращим другом.
Як наслідок, охайний вигляд і вишукана та доброзичлива манера триматися зробить спілкування з нами приємним для співрозмовників і допоможе здобути їхню прихильність. Водночас, неохайність та занедбаний вигляд здатні зумовити лише негативне і упереджене ставлення, яке потім буде дуже важко змінити.
Якщо перенести в іншу площину і дещо перефразувати відомий вислів, отримаємо хорошу пораду: «Ставтеся до себе так, як хочете, щоб до вас ставилися інші». І починати свій шлях до успіху потрібно з усвідомлення цієї простої істини, яка, однак, не відміняє змісту усім відомої Біблійної заповіді.

Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий