вторник, 24 июня 2014 г.

Безмежна сила слова

Безмежна сила слова

«Спочатку було слово, і слово було у Бога, і слово було Бог», - так у Біблії говориться про виняткове значення і дану Всевишнім могутню силу слова, яким можна й убити найпалкіше почуття, і вилікувати зболену душу. Однак, на жаль, ми не завжди переймаємося та задумуємось над тим, як впливає сказане на наших співрозмовників. І добре, коли це хороше слово, бо інакше може виникнути реальна загроза конфлікту. Адже негативний вплив, навіть сказаного колись давно, може стати початком кінця щирого спілкування.
Наші слова мають унікальну здатність глибоко западати у душу іншій людині, а їх вплив практично немає меж. Історія людства рясніє прикладами того, як необдумано або навмисно кинуті володарями держав на адресу інших сильних світу цього репліки спричиняли війни та кровопролиття. Маємо також і численні приклади позитивного, цілющого впливу слова.
Минуле застерігає і навчає нас правильному поводженню зі словом. Приміром, усі нібито знають: перед тим, як щось сказати, обов’язково потрібно подумати. Та чомусь не завжди нам думається. Тим часом навіть комплімент, сказаний недоречно, може мати протилежний результат. Звичайно, є ситуації, коли діє не розум, а емоції. Від цього нікуди не дінешся, бо у житті буває всяке й іноді не вдається уникнути негативу. Але до всього можна і потрібно підготуватися, насамперед навчившись контролювати себе.
Найбільшу ймовірність сказати щось зайве мають пристрасні любителі всіх і все критикувати. Погана звичка – робити і висловлювати негативні висновки про вигляд, поведінку, особу та життєві принципи оточення – ні до чого хорошого не призводить. Під негативною критикою криється ймовірність повільного згасання кохання, загострення стосунків або припинення спілкування з друзями, колегами, навіть рідними і близькими людьми.
Щоб цього не сталось, краще замінити критику на розуміння та підбадьорення, пам’ятаючи, що сила слова безмежна, невичерпна і могутня. Воно може просвітлити, вилікувати, зробити щасливим, заспокоїти, подарувати віру та надію, а може й принизити, знеславити й убити. Тож поводитися зі словом потрібно розумно, розважливо і обережно.

Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий