понедельник, 9 ноября 2015 г.

Піймати хвилю натхнення

Жартома і серйозно. Піймати хвилю натхнення

Якщо для того аби наважитися щось робити, вам потрібно, скажімо, півгодини походити з кутка в куток, не засмучуйтеся, оскільки перед тим як приступити до роботи, багатьом людям необхідно спочатку «піймати хвилю натхнення». До речі, генії в її пошуках і не таке виробляли!
Наприклад, відомому фізикові Річарду Філіпсу Фейнману найкраще думалось про формули, теорії та постулати, коли він грав на барабанах. Причому це мало відбуватися неодмінно вночі. А от колишній моряк, композитор Микола Римський-Корсаков майстрував іграшкові кораблики, пускав їх у великій каструлі з водою і вже потім писав музику.
Кажуть, до Йоганна Себастьяна Баха муза приходила після того, як він вишивав хрестиком, а у його відомого колеги Людвіга ван Бетховена джерелом натхнення був холодний душ. Про творця ж періодичної системи хімічних елементів Дмитра Менделєєва відомо, що він не шукав якихось особливих способів стимуляції інтелекту. Вчений просто робив валізи.
Знайомі геніального іспанського живописця Сальвадора Далі поміж собою іноді називали митця чемпіоном із… дрімання у кріслі. Хоча насправді він часто засинав недарма. Художник брав важкий гайковий ключ і клав під ноги металеву пластину. Коли починав засинати, ключ вислизав із рук. Гучний звук від удару металу об метал одразу будив його. За словами Далі, саме короткі секунди втрати свідомості дарували йому нові ідеї.
Відомий французький письменник Оноре де Бальзак, який, до речі, деякі твори із монументальної «Людської комедії» написав у невеличкому українському селі Верхівня, що на Житомирщині, продумував сюжетні лінії та образи своїх героїв, п’ючи каву натщесерце, а іноді навіть жуючи обсмажені кавові зерна. На відміну від Бальзака, зірка світової музики ХХ століття, композитор та диригент Ігор Стравінський не зловживав кавою, віддаючи перевагу «вмиканню» мозку з допомогою фізичних вправ, обов’язковою кульмінацією яких була стійка на голові.
Нові ідеї та натхнення кожен шукає по-своєму, однак робіть це безпечними для здоров’я способами. Адже краще майструвати кораблики, вишивати хрестиком чи робити валізи, як Микола Римський-Корсаков, Йоганн Себастьян Бах та Дмитро Менделєєв, ніж наслідувати методи Оноре де Бальзака та Сальвадора Далі. Тож будьте обачними.
Віктор Миронець.
Фото Філіппа Халсмана.

Комментариев нет:

Отправить комментарий