среда, 25 ноября 2015 г.

Голландські вітряки

Цікаві споруди. Голландські вітряки

Говорячи або почувши про млини, ми в першу чергу уявляємо жорна, зерно, борошно та щойно спечений запашний хліб. Так і є насправді, якщо, звичайно, мова не про голландські вітряки, більшість з яких до виробництва борошна не мають жодного стосунку.
Історично і географічно склалося так, що 20% території Нідерландів (історична назва країни) розташовані нижче рівня моря, а 50% – вище цієї позначки лише на метр. Як наслідок, протягом багатьох століть людям, які жили на цих землях, доводилося відвойовувати у моря сушу. Тому й кажуть, що історія Нідерландів це – історія боротьби людини з морем. І хоч сьогодні між ними зберігається хиткий мир, так було не завжди.
Ще порівняно недавно, у Середньовіччі, майже вся північна частина країни була під водою. Захистити землю від моря голландці зуміли завдяки створенню складної і унікальної дренажної системи, важливим складником якої судилося стати вітрякам. Саме вони століттями скеровували воду з одного каналу в інший.
За допомогою системи валів та зубчастих коліс енергія вітру обертала велике водяне колесо, яке перекачувало воду в річку або інший канал. До речі, у XVI ст. ця технологія стала справжньою революцією в інженерній та дренажній справах.
Сьогодні сушу від моря захищають нові вартові – потужні електричні та дизельні насосні станції, а вітрякам дісталась роль «приманок» для туристів, з якою вони справляються так само добре, як раніше боролися з водою.
Віктор Миронець.
Художник Charles Leickert.

Комментариев нет:

Отправить комментарий