вторник, 3 ноября 2015 г.

Секрети оливкової олії

Секрети оливкової олії

Ті, хто люблять куховарити, знають, що є страви, які без додавання оливкової олії виходять не такими смачними. Та й дієтологи запевняють, що вона корисніша за інші, оскільки містить мононенасичені жирні кислоти, вітаміни А, D, Е та К. А головне під час її нагрівання майже не утворюються шкідливі канцерогенні сполуки. Однак, незважаючи на переваги, багатьох українських господинь оливкова олія усе ж розчарувала.
Найімовірніше, тому, що ми здебільшого орієнтуємося на ціну продукту, ігноруючи маркування. А даремно, бо різниця в ціні на оливкову олію формується не за принципом престижності торгових марок, а залежить від способу віджиму. От і виходить, що використовуючи для заправки салатів олію, призначену для смаження і навпаки, ми лише псуємо страви.
На відміну від інших видів олії, складність отримання оливкової полягає в тому, що свіжі оливки окиснюються під дією кисню. Що вища температура їхньої обробки, то інтенсивніший процес. Аби вміст кислот в олії був мінімальним, віджим повинен відбуватися якомога швидше після збору врожаю за температури, не вищої 27 градусів. Це збільшує вартість виробництва.
Отже, якщо на етикетці зазначена назва Extra virgin olive oil, це означає, що оливкова олія – першого холодного віджиму, найкраща, найароматніша та найсмачніша. Як правило, вона містить не більше 1 відсотка жирних кислот і зберігає всі корисні властивості свіжих оливок. Використовують Extra virgin olive oil лише для заправки салатів.
Для додавання у страви також чудово підходить Virgin olive oil – олія другого холодного віджиму, яка завдяки вигідному співвідношенню ціни та якості має найбільший попит у споживачів. А от Olive oil – суміш Virgin olive oil та рафінованої оливкової олії, так само як і Pure olive oil, потрібно використовувати тільки для смаження, оскільки вони стійкі до високих температур. Звичайно, нічого страшного не станеться, якщо ними заправити салат, однак смак буде не таким насиченим.
Іноді на прилавках супермаркетів можна зустріти також оливкову олію з маркуванням Pomace oil, та її застосовують переважно з технічною метою. Наприклад, для виготовлення… мила.
Завдяки насиченості вітамінами оливкова олія надзвичайно корисна. Однак, як зауважують фахівці, робити культ з неї не варто. Відомо ж бо: якщо чогось забагато, то обов’язково чогось не вистачатиме. В даному випадку поліненасичених кислот, потрібних людині для покращення розумової діяльності та зміцнення серцево-судинної системи. Саме тому доцільно чергувати використання оливкової та соняшникової олії.
Віктор Миронець.

P.S. Підкаже колір


Температура окиснення оливкової олії категорії Olive oil, коли починають виділятися шкідливі канцерогенні сполуки, становить близько 165 градусів, саме тому смажити на ній набагато корисніше, ніж на рафінованій соняшниковій, яка окиснюється, нагріваючись до 80 градусів. Краще за Olive oil для цього підходить лише рапсова олія з порогом початку окиснення 190 градусів. Однак якщо не матимете часу, аби вчитуватися в етикетку, відрізнити потрібний вид оливкової олії можна за кольором корка: пляшки призначеної для смаження виробники завжди закривають червоним або коричневим, а для заправки салатів зеленим.

Комментариев нет:

Отправить комментарий