вторник, 9 декабря 2014 г.

Повернути до повноцінного життя

Повернути до повноцінного життя

Ще рік тому ніхто навіть у страшному сні не міг уявити, що нам доведеться зі зброєю в руках відстоювати цілісність своєї держави. Однак доля – непередбачувана та невблаганна. Вона бавиться людськими життями і вершить майбутнє цілих націй. Саме її примхлива вдача спонукала тисячі українських солдат і добровольців вирушити в зону проведення АТО, щоб забезпечити недоторканність української землі.
Певна річ, ми підтримуємо і кожен у міру своїх можливостей допомагаємо нашим військовим. Та, на жаль, не встигаємо вирішити одну проблему, як одразу виникає інша. Зокрема, крім забезпечення солдат на передовій усім необхідним, гостро постало питання лікування, реабілітації та соціальної адаптації поранених бійців. Адже, хоч існують різні громадські ініціативи, більшість із них мають лише поверховий характер і, як правило, є спробами локального ситуативного розв’язання проблеми.
У свою чергу ефективна робота можлива лише за умов консолідації зусиль, ідей, знань та інновацій у різних галузях медицини в одному масштабному проекті. На цьому з-поміж іншого наголосили учасники ініційованого науковим центром «Верітас» круглого столу «Повернемо якість життя пораненим в АТО», який нещодавно відбувся в штаб-квартирі Міжнародної організації за демократію та економічний розвиток – ГУАМ.
Досвідчені фахівці з питань медицини, психології, реабілітації, волонтери, юристи, учасники АТО, представники влади, бізнесу, громадських організацій та засобів масової інформації зібралися разом, щоб знайти найефективніші шляхи впровадження науково обґрунтованих індивідуальних підходів до комплексного відновлення здоров’я і працездатності (зокрема шляхом якісного протезування) постраждалих у ході проведення антитерористичної операції. До речі, відомі закордонні виробники індивідуальних електронних протезів та медичні установи уже висловили готовність до співпраці з українською стороною, і щоб вона була ефективною, потрібно якнайшвидше виробити прозорі механізми роботи з ними.
У процесі активного обговорення широкого спектра питань та обміну досвідом учасники заходу констатували, що склалася вкрай небезпечна ситуація, адже майже всі учасники АТО потребують тривалої психологічної підтримки. На жаль, кваліфікованих кризових психологів катастрофічно не вистачає (їх усього 400), часто допомога малоефективна. Водночас фахівці назвали професійною роботу військових лікарів, які в складних польових умовах іноді творять справжні дива.
Підсумком роботи круглого столу стала домовленість учасників про подальшу співпрацю та прийняття резолюції, в якій вони закликали всіх небайдужих долучитися до важливого соціального проекту повернення якості життя пораненим в АТО.
Віктор Миронець.
Фото автора.

Комментариев нет:

Отправить комментарий