пятница, 12 декабря 2014 г.

Сумнівний шлях до тріумфу

Сумнівний шлях до тріумфу


Бути першим, успішним, найкращим… Такі заклики останнім часом дедалі частіше звучать у ЗМІ, мережі Інтернет і навіть трапляються на сторінках сучасних художніх творів. Як наслідок, виникла мода на самовдосконалення. А оскільки попит завжди породжує пропозицію, то стати «щасливішим, здоровішим та багатшим» обіцяють допомогти різноманітні тренінги з особистісного зростання та курси відновлення ресурсів організму. Були б на це, як кажуть, бажання і гроші.
Якщо вірити рекламі, навики, отримані під час того чи іншого тренінгу, обов’язково мають допомогти «змінити на краще всі сфери життя». Тільки от, на жаль, на практиці вони часто виявляються некорисними. І добре, якщо результатом навчання у горе-тренерів стануть лише викинуті на вітер гроші, бо після нього існує ризик втратити душевну рівновагу.
Тренінги – не лише відносно нова у нас форма навчання, а й у багатьох випадках чудовий спосіб видурювання грошей аферистами. Саме тому найчастіше в основі псевдотренінгів – ступінчаста система навчання, коли після так званого базового курсу пропонують опанувати (за гроші, звичайно) програму для майстрів різного рівня. Існує навіть думка, що левову частку навчальних курсів особистісного зростання можна сміливо зараховувати до числа замаскованих сект, оскільки дуже часто люди стають психологічно залежними від них.
Однак подібна форма набуття нових знань може бути корисною і ефективною, щоправда, якщо це справжній, а не на псевдотренінг. Розпізнати його можна за кількома критеріями. По-перше, зверніть увагу на назву. Мета тренінгу – дати чіткі знання, тож якщо вона розмита, незрозуміла й ні про що не говорить (наприклад, «стати щасливим», «знайти себе» чи «особиста ефективність»), то найімовірніше зміст такого заходу буде переливанням із пустого в порожнє.
Так само важливо оцінити особистість того, хто буде навчати. Адже нерідко тренерами стають невдахи для того, аби відчути себе успішним за рахунок інших. Більше того, в деяких випадках тренера перетворюють на всезнаючого гуру, хоча насправді професійні та компетентні фахівці уникають культу власної особистості, бо їм це не потрібно. Тому на демонстраційному чи першому занятті будьте особливо спостережливими, і якщо тренер справив негативне враження, краще відмовтеся від його послуг.
До речі, на багатьох тренінгах моделюють далекі від реального життя ситуації, а аудиторію змушують виконувати безглузді, іноді навіть некоректні завдання. Не гайте на це час. Адже головний критерій будь-якого навчання – конкретність і корисність. Звичайно, крокувати в ногу з часом та досягнути успіху можна лише за умови постійного самовдосконалення. Недарма народна мудрість навчає, що знання за плечима не носити. Однак до вибору тренінгу, навчальних курсів потрібно підходити відповідально. Іноді краще придбати спеціалізовану літературу й опанувати її самостійно, ніж довірятися некомпетентному «наставнику».
Віктор Миронець.
Фото Михайла Мазура.

Комментариев нет:

Отправить комментарий