понедельник, 29 декабря 2014 г.

Чарівна країна

Чарівна країна

Усі, і дорослі, і діти, знають про існування чарівної країни Мультляндії, в якій живуть знайомі з дитинства Карлсон, Вінні Пух, Крокодил Гена, Вовк, Заєць, Червона Шапочка, Кіт Леопольд і ще багато-багато різних колоритних персонажів. І хоча на карті цю країну не зможе показати навіть найповажніший учений, це нас не засмучує, а навпаки – додає їй особливої загадковості і шарму.
Пригадуєте, як колись у дитинстві, коли по одному з трьох телеканалів показували мультфільми, ми одразу, забуваючи про всі ігри, «прилипали» до екранів телевізорів і, не відводячи погляду, слідкували за пригодами улюблених героїв. У той час для нас, дітей, мультфільми на фоні «дорослих» нудних телепередач здавалися чимось неймовірним та чарівним. І це відчуття було настільки сильним, що навіть коли ми уже самі стали татами і мамами, акумулювавши в собі багато знань і життєвого досвіду, все одно вважаємо мультфільми справжнім дивом.
Сьогодні Мультляндія, як і в часи нашого дитинства, живе своїм неповторним життям. Є лише одна особливість – кількість її мешканців останніми роками зросла, а сучасні діти подорожувати туди починають набагато раніше, ніж свого часу це робили ми. Разом з тим, усім добре відомо, що крім радості і неймовірних пригод, у Мультляндії недосвідчених мандрівників підстерігають також і різні небезпеки, виплутатись з яких без сторонньої допомоги часом буває дуже важко.
Саме тому, перш ніж спорядити своє чадо у цю подорож, батькам потрібно знати і дотримуватися правил поведінки у чарівному світі мультиплікації. Зокрема фахівці вважають, що найкращий час для переглядів мультиків – перша половина дня, а перед сном їх дивитися взагалі категорично заборонено. Діти не повинні також сидіти перед телевізором більш ніж півгодини без перерви. Оптимальна ж відстань від екрана – не менше 2 м.
До речі, для профілактики виникнення проблем із зором лікарі-офтальмологи рекомендують суворо контролювати час перегляду мультфільмів. Для дітей до 4 років він не повинен перевищувати 20 хвилин на добу, для 5–6 річних – 30, а у 7–8 років – 40 хвилин. А от дітям до двохрічного віку увімкнений телевізор взагалі протипоказаний.
Мандруючи до Мультляндії уникайте їдко-барвистих мультфільмів, оскільки різка зміна кольорової гами може не лише зашкодити зору, а й погіршити настрій. Не меншу небезпеку становлять і агресивні мультфільми, герої яких часто б’ються, обдурюють і задля досягнення мети порушують правила поведінки.
Пам’ятаймо, для маленьких дітей корисні навчальні мультики, за допомогою яких можна вивчати цифри, букви, слова, кольори та запам’ятовувати, як чинити у тій чи іншій ситуації. Для трохи старших – мультфільми, які виховують любов до світу, добро, ввічливість та інші чесноти. Ну, а дітям середнього шкільного віку можна запропонувати розважальні мультфільми з динамічним сюжетом.
Однак хоч якого б віку була ваша дитина, знайдіть час і не полінуйтеся спочатку самі подивитися мультфільм, щоб з’ясувати, чи можна його їй показувати. Взагалі в ідеалі краще батькам дивитися мультфільми разом з дітьми і при необхідності правильно розставляти акценти, адже навіть не усі вітчизняні мультфільми трактуються дітьми правильно, не кажучи про зарубіжні.
І наостанку – головне правило Мультляндії, яке уже давно стало неписаним законом, – мультфільми не повинні заміняти дітям дозвілля. Вони можуть бути лише невеликим його доповненням. Проводьте більше часу із своїми дітьми, бо навіть найкращі мультфільми не замінять їм батьківського тепла, любові і уваги.

Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий