среда, 3 декабря 2014 г.

Не поспішайте жити

Не поспішайте жити

В англійській мові існує цікавий термін – книжкове похмілля(Book hangover), який означає нездатність почати читати нову книгу. Зазвичай так буває, коли прочитане настільки захоплює свідомість, що деякий час дійсність здається несправжньою, а вигаданий фантазією автора світ, навпаки, «оживає».
Як і відданість тому чи іншому різновиду кави або шоколаду, наші літературні вподобання теж відрізняються. Хтось захоплюється детективами, когось приваблює фантастика, ну а дехто віддає перевагу романам, у яких детально досліджують людські стосунки. Так само «похмілля» викликають не всі книги, навіть якщо вони – продовження тієї, що колись вплинула на нас.
Наприклад, з усіх прочитаних нинішнього року художніх творів лише кілька перевернули мою свідомість, як кажуть, з ніг на голову – це «Бікіні» Януша Вишневського та монументальна «Трилогія бажання» (романи «Фінансист», «Титан», «Стоїк») Теодора Драйзера. Тож читайте якомога більше книг, і ви так само обов’язково натрапите на ті, які викличуть «похмілля», змінивши при цьому ставлення не лише до художньої літератури, а й до себе самого.
Не поспішайте також жити. Крім тривог, клопотів та справ насушних, навколо нас багато цікавого, і в гонитві за успіхом, славою, грішми або міцно зав’язнувши у буденності, можна так і не пізнати твори багатьох великих письменників, композиторів, художників, мислителів. Зрештою, життя надто бентежне та коротке для того, щоб його присвячувати лише роботі. Мусить бути в ньому й місце для прекрасного.

Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий