вторник, 25 ноября 2014 г.

Холодильні правила

Холодильні правила

Якщо скласти рейтинг користі кухонної техніки, холодильник посяде в ньому одне з головних місць. Адже завдяки здатності зберігати свіжість і корисні властивості продуктів він неабияк допомагає економити кошти сімейного бюджету. Щоправда, лише за умови дотримання правил так званого товарного сусідства. Інакше, навпаки, можна «нажити» додаткових витрат.
На жаль, ми не часто замислюємося над цим, тож часом нашпиговуємо холодильник продуктами, яким там не місце. Зокрема багато хто зберігає у такий спосіб хліб, хоч під дією низької температури він швидше засихає, а підвищена вологість сприяє появі цвілі. Так само холоду не люблять картопля, морква, цибуля, часник, томати, гарбузи, кабачки, баклажани, яблука, груші, дині, всі екзотичні (а отже, звиклі до тепла) фрукти та банани, які краще зберігаються за кімнатної температури.
Не варто тримати в холодильнику мед, оскільки його біохімічні речовини руйнуватимуться і від користі продукту не залишиться й сліду, а також шоколад – під дією холоду його органолептичні властивості значно погіршуються. Що ж до консервів та варення, вони чудово обходяться без холодильника, в якому лише даремно займатимуть корисну площу. До того ж банки з консервами важкі і додатково навантажують його, змушуючи використовувати більше електроенергії.
Та й продукти, які потребують низької температури, не можна тримати в холодильнику надто довго. Так, наприклад, готові страви зберігайте не більше 2–3 днів, салати, заправлені майонезом, – 5 год., сир – до 2 тижнів, яйця – 7 днів, охолоджене м'ясо, рибу та ковбасні вироби – 4 дні. На верхніх полицях холодильника добре зберігати молочні продукти, на середніх і нижніх – м'ясо, рибу та готові страви. Дверцята ж підійдуть для яєць, соків, мінеральної води. Всі продукти особливо із вираженим запахом) доцільно ховати у поліетиленові пакети або спеціальні контейнери. Так у них довше утримуватиметься волога і, як наслідок, подовжиться термін придатності, збережуться смакові якості та зовнішній вигляд.
Останнім часом спостерігається тенденція щодо зміни пріоритетів у заготівлі продуктів про запас на користь домашнього заморожування. Це зрозуміло, адже при заморожуванні зберігається до 80% корисних речовин, а при консервуванні – лише близько 30%. Проте хоч морозильна камера може значно збільшувати «тривалість життя» продуктів, зловживати цим не варто. Тому зберігайте в ній овочі та фрукти не більше року, морепродукти та рибу – до 3-х, а м'ясо – до 6 місяців.
Насправді у тривалому зберіганні продуктів немає нічого складного. Головне – дотримуватися двох важливих правил. По-перше, не робити надмірних запасів, бо навіть у продуктів тривалого зберігання, термін придатності не безкінечний. По-друге, готуйте стільки, скільки можете з'їсти, і не доведеться викидати зайве.
Віктор Миронець.
Художник Едуард Березовой.

Комментариев нет:

Отправить комментарий