вторник, 11 ноября 2014 г.

Арифметика кохання

Арифметика кохання

Здавалося б, про вічне почуття уже сказано і написано стільки, що знайти щось нове у цій тематиці надзвичайно важко. Словом, закохуйтеся й живіть собі спокійно і щасливо. Але ж бо ні, вчені не заспокоюються і постійно намагаються здивувати нас відкриттям нових граней і особливостей цього великого почуття.
Відомо, що існує лише 10 цифр, за допомогою яких утворюються усі числа. І навіть зусиллями всіх математиків світу не можна вплинути на такий стан речей. Зовсім інша справа – наше особисте ставлення до кожної конкретної цифри: хтось полюбляє одиницю, а комусь до вподоби п’ятірка чи дев’ятка.
Однак, попри привабливість тих чи інших цифр, усе ж найбільша слава і любов дістаються вісімці. Можливо, тому, що останнім часом у нас набула популярності стародавня наука фен-шуй та інші східні вчення, в яких вона вважається щасливою і однією із найважливіших, оскільки характеризує багато чеснот, необхідних людині.
А може, насправді цьому сприяють якісь інші фактори, зокрема те, що вісімка не так уже і рідко зустрічається у нашому повсякденному житті. Більшість людей працює за восьмигодинним робочим графіком, Сонячна система складається із восьми великих планет, шахова дошка містить вісім помножених на вісім клітинок, а Вавилонська вежа, за припущенням археологів, складалася з восьми східчастих терас.
Крім того, існує думка, що символ нескінченності – це теж вісімка, щоправда, перевернута на бік. Хоч насправді, ці два знаки абсолютно різні. Цифра вісім зустрічається також у назві багатьох художніх і музичних творів та кінофільмів.
Нещодавно американські вчені, посилаючись на результати масштабного психологічного дослідження, висловили твердження, що вісімка відіграє не останню роль ще й у стосунках чоловіків та жінок. Зокрема вони нібито з’ясували три важливі моменти, пов’язані із нею. По-перше, що чоловіки за все життя закохуються рівно вісім разів, тоді як у серці жінки справжнє почуття спалахує лише раз і назавжди. По-друге, щоб закохатися у представницю прекрасної статі, чоловікам потрібно вісім секунд. І, нарешті, по-третє, виявляється, існує вісім типів чоловіків, у принципі не придатних для шлюбу: так звані мамині синочки, скнари або марнотрати, ті, у кого зовсім немає друзів, грубіяни, позбавлені почуття гумору, безвідповідальні і чоловіки, які не дотримуються даного ними слова.
Погодьтеся, список доволі цікавий, хоча, відверто кажучи, абсолютно нових істин у ньому немає. Адже й без наукових досліджень зрозуміло, що перелічені риси не лише не сприяють створенню родини, а навпаки, стоять на заваді щастю.
Що ж до такої вразливої до кохання чоловічої душі, то вчені поспішають заспокоїти, мовляв, результати дослідження не обов’язково означають, що абсолютно всі чоловіки закохуються протягом життя у вісім різних жінок. Це радше виняток, ніж закономірність. Просто, виявляється, представникам сильної статі притаманне підсвідоме прагнення розділяти свій репродуктивний вік на певні етапи. Тому й закохуються вони так часто, і більшість, як правило, в одну і ту саму жінку.
Хтозна, можливо, саме це і є однією з причин, чому навіть найпалкіші почуття час від часу потребують «підзарядки» романтикою, здатною протистояти сірій буденності.
Віктор Миронець.
Фото Ріни Ловко.

Комментариев нет:

Отправить комментарий