понедельник, 10 ноября 2014 г.

Рятівні 45 секунд

Рятівні 45 секунд

Оскільки гнів – один із найбільших руйнівників людських стосунків, його часто порівнюють із тимчасовим божевіллям, наслідки якого можуть бути непередбачуваними. Приборкати це суперечливе почуття непросто, а інколи й неможливо. Однак навчитися контролювати – цілком реально. І найкраще цьому сприяє терплячість та… лічба.
На перший погляд може здатися, що цей рецепт боротьби з гнівом надто простий, банальний та усім давно відомий. Кожен-бо знає – найболючіші слова злітають з вуст саме у перші секунди люті, а уже потім починається ланцюгова реакція, коли зупинити потік обопільних образ дуже важко. Тож виходить, що стримавши себе, маємо шанс зупинити подальше нагнітання ситуації. Та чи у такі моменти пам’ятаємо про це? Погодьтеся, не завжди.
Звичайно, можна знайти безліч пояснень, чому так зване правило лічби добре знаємо, але на практиці не завжди застосовуємо. Наприклад, звинуватити у всьому психологію, фізіологію, вдачу, обставини і навіть магнітні бурі з сонячним затемненням. Однак насправді в основі нашої поведінки лежить страх. Насамперед побоювання «впасти» в очах співрозмовника, втративши свій авторитет. Саме тому багато хто не любить поступатися, стримуватися, змовчувати, вважаючи це поразкою, хоча за певних обставин відступ, навпаки, сприймається як перемога.
Оливи у вогонь додає також поширена думка, що найкращий захист – це напад. І хоч в ній є частка істини, бігти, як кажуть, попереду поїзда не завжди доречно. Особливо не варто завчасно обурюватися, коли адресовані нам зауваження справедливі. Гнів – природна риса людського характеру, але одна справа, коли він приборканий та доречний, і зовсім інша, якщо неконтрольований та безпідставний.
У кожного є власна «точка кипіння». Тож починати вчитися контролювати гнів потрібно з її визначення, і кожного разу, відчуваючи наближення люті, вживати заходів протидії – лічити, скажімо, до ста, підмести підлогу, полити квіти, почати мити посуд чи зайняти себе будь-якою іншою справою. Головне – протриматися 45 секунд, яких, за словами психологів, має вистачити, щоб перша хвиля емоцій вщухла, а мозок почав тверезо мислити. Іншими словами, вирішувати проблеми чи з’ясовувати стосунки починайте лише після того, як гнів стане підконтрольним.
Віктор Миронець.
Фото Юлії Сокирко.

Комментариев нет:

Отправить комментарий