четверг, 12 марта 2015 г.

Сила власного дому

Сила власного дому

Запозичений колись з англійського фольклору вислів: «Мій дім – моя фортеця» й сьогодні спонукає нас не шкодувати сил для благоустрою своєї оселі. Однак, сприймаючи це твердження буквально, ми здебільшого дбаємо про надійність і безпеку житла, забуваючи, що не менш важливе значення для комфортного життя має також домашня атмосфера.
У одному з інтерв’ю всесвітньо відомий український тенор, маестро Володимир Гришко зауважив, що йому було б набагато важче досягнути успіху без підтримки дружини і дітей, бо родина, на його думку, має працювати, як єдиний організм. Іншими словами, в ідеалі сім’я – це надійний тил, який не може існувати без панування в домі атмосфери любові, взаєморозуміння і поваги. Тому можна скільки завгодно міняти броньовані двері, ставити на вікна грати і встановлювати сигналізацію, це врятує лише від непроханих гостей, а от по-справжньому зробити затишною оселю може тільки наша поведінка.
Кажуть, з обстановки в домі можна майже безпомилково визначити характер сімейних відносин його мешканців. Приміром, розкидані речі, пил і давно не мита підлога краще за будь-які слова скажуть, що у цій родині не усе гаразд. А от чистота, навпаки, красномовно засвідчить, що тут живуть справжні господарі, які добре розуміють одне одного і мають схожі погляди на порядок в оселі. У свою чергу, якщо відчувається спільна думка в облаштуванні помешкання, то найймовірніше є вона і щодо інших питань.
До речі, психологи уже давно виявили прямий вплив домашньої атмосфери на успішність людини. Зокрема в ході численних спостережень, було помічено, що стан душі з часом проектується на стан оселі. Якщо людина ледача і пасивна, то й обстановка в будинку рано чи пізно свідчитиме про це. Однак також існує і зворотна залежність – безлад в домі робить безладним існування тих, хто в ньому мешкає. От і виходить, що облаштовуючи житло, ми заразом проектуємо і своє подальше життя.
Оселя – це насамперед відображення нашої індивідуальності, смаку і розуміння дійсності. Адже, погодьтеся, ніде, ні в типових «хрущовках», ні в приватних будинках чи сучасних хмарочосах не існує однакових інтер’єрів. Підлога, стіни, стеля, меблі, шпалери, люстри, штори і навіть так званий запах помешкання – усе різне і особливе. Це тільки у відомому художньому фільмі Ельдара Рязанова можуть існувати дві однаково облаштовані квартири у різних містах. Насправді ж у реальності так не може бути з тієї простої причини, що немає на світі людей з повністю однаковими характерами, поглядами і життєвими принципами.
Віктор Миронець.
Фото KTS-Proect

Комментариев нет:

Отправить комментарий