среда, 30 апреля 2014 г.

Тримати себе в руках

Тримати себе в руках

Стаючи на весільний рушник, сподіваємося і віримо, що попереду на нас чекає лише безхмарне і щасливе подружнє життя. Та, на жаль, реальність не завжди виявляється такою, як нам хочеться і часом навіть між найзакоханішими людьми може пробігти чорна кішка суперечки.
У тому, що погляди чоловіка та дружини щодо тих чи інших питань інколи можуть не збігатися, насправді немає нічого катастрофічного. Адже коли двоє людей вчаться жити разом, глибше пізнають звички і «притираються» одне до одного, важко уникнути помилок. Головне – щоб з'ясування того, хто з подружжя правий, не перетворилося на завзяте з'ясування стосунків і не переходило на особистості.
Хоч і дивно це звучить, але суперечки повинні бути позитивними і толерантними. Допускати їх можна лише з метою пошуку істини, а не щоб принизивши свого партнера, втішити власне его. Якщо з самого початку зрозуміло, що у назрілій суперечці обов'язково буде переможець і переможений, не затівайте її. Заспокойтеся, відволічіться на інші справи, добре подумайте і лише після цього спробуйте обговорити наболіле зі своєю другою половинкою, уникаючи при цьому звинувачувального тону.
Те, що вже сталося, не змінити ні осудом, ні криками, ні ультиматумами. Навпаки, відверта ворожість може лише погіршити ситуацію. Тому краще спокійно вислухати одне одного і, зрозумівши, чому виникла розбіжність у поглядах або суперечка, разом прийняти рішення, що робити далі.
До речі, іноді причиною гніву може стати випадково розбита чашка, пляма на одязі чи й навіть гучне чхання. Погодьтеся, через такі й подібні дрібниці затівати суперечку, м'яко кажучи, нерозумно. Однак якщо все ж відчуваєте, що конфлікту не уникнути, намагайтеся це робити наодинці, а не у присутності інших людей і, що надзвичайно важливо, дітей. Адже це ваша особиста справа, і вплутувати третіх осіб не потрібно. Так само ніколи не обговорюйте з ними подробиці свого сімейного життя. Це вирішити проблеми не допоможе, зате може дати привід перемити вам кісточки і зробити сказане вами надбанням широкого загалу.
Під час суперечки дуже важливо стежити за своєю мовою, ретельно добирати слова і контролювати емоції. Недарма ж кажуть, що слово – не горобець. У запалі дискусії можна наговорити багато не вельми приємних і болісних слів, які надовго закарбуються у пам'яті вашої половинки. Вимолити прощення потім буде дуже важко, а може, й навіть неможливо.
Крім того, не дорікайте і безпідставно не звинувачуйте, не пригадуйте інші розбіжності і проблеми, не критикуйте батьків (це – заборонена тема), розумові здібності, фізичний стан та інтимні можливості свого партнера. У запалі суперечки не йдіть з дому, демонстративно грюкаючи дверима. Хоч це і найпростіший спосіб уникнути небажаної дискусії, разом із тим він яскраво демонструє слабкість і небажання розв'язати конфлікт, який сам по собі не вичерпається і рано чи пізно назріє знову.
А щоб після того, як дискусія завершиться і пристрасті «охолонуть», на душі не залишилось гіркого осаду розчарування та образи, обов'язково помиріться і вибачте одне одному. Причому зробіть це навіть якщо й не відчуваєте за собою провини. Адже некерований гнів і прихована образа здатні повільно, але неухильно руйнувати навіть найміцніші почуття.
Саме тому ніколи не лягайте спати не помирившись, відкладаючи вирішення проблем на завтра, а у миті, коли вас «душитиме» гнів, образа чи безпідставні ревнощі, не забувайте, що друга половинка – дуже дорога для вас людина, яка найперше заслуговує на повагу, підтримку і розуміння.

Віктор Миронець

Комментариев нет:

Отправить комментарий