Бабусина паска
Світлі і радісні
дні Христового Воскресіння, приходячи до нас благодатної весняної пори, коли
усе навколо пробуджується до життя, уже вкотре не лише засвідчують торжество
справедливості, перемогу добра над злом і світла над темрявою, а й спонукають
також ще раз замислитися над вічними цінностями, дають хорошу нагоду наповнити
серця любов'ю та добром, духовно зміцнюють наші душі. І хоч усі ми різні, нас
єднає особлива пасхальна атмосфера, хвилююче очікування дива і віра у подальшу
щасливу долю.
Великдень у нашій
родині завжди був особливим святом і вважається найголовнішим днем року. Такому
ставленню до нього наших батьків, а згодом і нас, внуків, навчила берегиня
усього роду бабуся Настя. За її плечима лише три класи початкової школи, а ще –
гіркота страшного голоду, війни, нелегкого селянського буття та мудрість усього
світу. Саме бабуся єднає нашу велику родину і, досконало знаючи й ретельно
дотримуючись українських звичаїв, не дає забути найважливіше – те, хто ми і
навіщо нам дароване життя. Більше того, завдяки їй у нашій родині виникли
власні традиції.
Зокрема, кожного
року на свято світлого Христового Воскресіння, крім великоднього хліба для
освячення і розговіння, вона випікає кожному з нас ще й власну паску. Як і
багато років тому, робить це винятково в печі, і заодно обов'язково,
користуючись нагодою, пряжить там молоко.
Раніше ласувати
стравами, приготовленими в бабусиній печі, доводилося часто, оскільки хліб
пекли кожного місяця. Але ми повиростали і не проводимо більше канікули в селі,
тому постійно топити піч немає особливої потреби. Зрештою роки беруть своє, і
сили у бабусі уже не ті, що колись, та й власне канікул у нас давно немає. На
зміну їм прийшли набагато коротші відпустки. Усі ж бо маємо власні сім'ї,
дітей, роботу і свої турботи.
Однак хоч
буденність і затягує у свої тенета, як тільки випадає можливість, одразу
"вириваємось" у село, де й справді минули найкращі моменти дитинства.
Щоправда, не всім вдається робити це так часто, як хотілося б, але за будь-яких
обставин на Великдень уся родина намагається зібратися у повному складі, щоб
знову відчути єдність і отримати в подарунок свою паску та крашанку,
зафарбовану простим нехитрим способом – з допомогою звичайного цибульного
лушпиння.
У бабусі, до
речі, усе просте: і страви, і побут, і характер. Разом з тим, її страви
навдивовижу смачні, обійстя доглянуте, а розмовляти з нею можна на
найрізноманітніші теми. Більше того, вона навіть на відстані щоденно допомагає
нам, оскільки її мудре: "Завжди потрібно залишатися людиною, не втрачати гідності
і любити світ" уже не раз прислужилося в житті. Тож, коли Пасхальної ночі
підемо до церкви, щоб відчути особливий момент величного Воскресіння і
по-завершенню служби освятити принесене з собою у призначеному лише для цього
плетеному кошику, обов'язково знову попросимо у Всевишнього здоров'я і довгих
років життя для глави нашого роду. Затим поспішимо додому, щоб за великим
столом сісти розговлятися і скуштувати приготовлені напередодні і вже освячені
страви.
На жаль, навіть
таке величне свято, як Пасха, не може тривати вічно, і хочемо того чи ні, усім
потрібно роз'їжджатися по домівках. А раз так, то знову поїдуть у різні куточки
України запашні бабусині паски, уже вкотре підтверджуючи радісну звістку про
те, що воістину Христос Воскрес!
Віктор МИРОНЕЦЬ
Комментариев нет:
Отправить комментарий