среда, 9 апреля 2014 г.

Еволюція спілкування

Еволюція спілкування


Час, за який раніше інформація долала певну відстань кілька днів, сьогодні зменшився до лічених секунд. Більше того, меж для людського спілкування нині фактично немає і кожен із нас у режимі реального часу може без проблем розмовляти з тим, хто перебуває на іншому континенті. Отже, можна сміливо стверджувати, що еволюція засобів комунікації стала невід’ємною складовою процесу розвитку людства.
Потреба в обміні інформацією та знаннями виникла, напевно, одразу після того, як з’явилися перші homo sapiens, тобто люди розумні. Наші далекі предки контактували між собою з допомогою окремих звуків, жестів, міміки. Однак лише з появою мови їхнє спілкування стало повноцінним. Так само змінювалися й способи передачі повідомлень на відстані. Спочатку люди користувалися криком, потім для цього стали застосовувати барабани та багаття.
Не менш важливий вплив на розвиток засобів комунікації спричинила писемність, а особливо – книгодрукування. Адже з’явилася можливість передавати у письмовій формі значно більші повідомлення, ніж, скажімо, використовуючи хоч і швидку, однак дуже бідну «мову багать». Крім того, завдяки письму обмін інформацією з публічного поступово перетворився на приватний. І саме поштовий зв'язок уперше почав забезпечувати масове адресне спілкування людей.
Упродовж багатьох століть письмові повідомлення адресатам доставляли гінці. До речі, цей спосіб й досі популярний, щоправда, посланців тепер називають кур’єрами. Ця робота була небезпечною, тож, наприклад, у Стародавньому Єгипті гонець перед тим як вирушити в дорогу, обов’язково залишав своїм спадкоємцям заповіт. З ХІІІ ст. у Київській Русі виникла так звана «ямська гоньба» – прототип сучасної поштової служби. Листи почали доставляти кінною естафетою від одного яму (поштової станції) до іншого.
Із появою у ХІХ ст. телеграфу зросла не лише швидкість передачі інформації, а й кількість учасників комунікаційного взаємозв’язку. Розпочалася нова ера доступного дистанційного спілкування людей, яке стало ще інтенсивнішим після появи телефону, а згодом мобільного зв’язку.
Однак найбільшим руйнівником часових і просторових бар’єрів на шляху спілкування людей, звичайно, став розвиток і популяризація Інтернету. Соціальні мережі, блоги, форуми, чати, інтернет-пейджер ICQ (більш відомий у нас як «аська»), скайп, електронна пошта. Щодня з їхньою допомогою ми спілкуємося, дізнаємося новини, ділимося думками, почуттями і переживаннями, а дехто самореалізується й заробляє собі на життя.
Здавалося б, науково-технічний прогрес подарував нам можливості, яким можна лише радіти. Та, як кажуть, у кожної медалі є зворотний бік, і занурившись у віртуальність, ми часто забуваємо про дійсність. Більше того, Всесвітня мережа не лише поглинула, а й зробила нас залежними.
Звісно, про відмову від Інтернету не може бути й мови. Однак кожен повинен чітко усвідомлювати – в усьому має бути міра, бо навіть цілющі ліки за неправильного застосування можуть стати отрутою. А головне – віртуальні засоби комунікації не можуть повністю задовольнити потребу в живому спілкуванні.

Віктор Миронець

Комментариев нет:

Отправить комментарий