среда, 2 апреля 2014 г.

Бачити серцем

Бачити серцем

Той, хто читав (а віриться, що таких більшість) філософську казку «Маленький принц» відомого французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері, легко пригадає слова мудрого лиса: «Лише серце добре бачить. Найголовнішого очима не побачиш». Але чи уміємо бачити оте найголовніше? Будьмо відвертими: не завжди.
Прагнучи виділитися, часто намагаємося бути схожими на відомих людей, наслідувати модне і розрекламоване. Так, у тих, хто досяг успіху, можна навчитися багатьом корисним речам, однак, на жаль, споконвічні критерії оцінки успішності і довершеності нині часто підміняються стереотипами, а на перше місце виходять не чесноти, а уміння себе правильно «подати».
Тому серед відомих і успішних людей дедалі більшає осіб, які зуміли штучно створити ажіотаж навколо власної персони, а насправді нічого значимого собою не являють. Корисного навчитися у них не можемо, але вперто намагаємось, бо серця наші сліпі.  
Прикро, але ми забули настанови древніх мудреців, більшість з яких зауважували, що серце не лише важливий орган людини, а ще й «посередник», який поєднує нас зі світом, людьми і Богом.
Свого часу відомий китайський філософ Конфуцій навчав, що людина лише в самій собі, у глибині сердечного досвіду знаходить найміцніший, справжній, найвеличніший стан свого буття. Найвищим досягненням у житті, на його думку, є здатність «іти за покликом серця, не порушуючи правил».
А от стародавній філософ Ван Янмін вважав, що «немає речей за межами серця», а головне у пізнанні істини – «це настанови власного серця».
Якщо уважно прислухатися до слів мудреців, то стає зрозумілим, що у нашому серці дрімають великі можливості, і найяскравіші особливості та риси людини пов’язані саме зі здатністю бачити, чути, відчувати, розуміти, пізнавати і творити серцем. Більше того, для серця не існує умовностей, обмежень і догм, а його прояви – безмежні й багатогранні.
Тож учімося пробуджувати свої серця і помічати у житті насамперед цінності, а не ціну і собівартість, особистість, а не дорогий і модний одяг. Це не легко, але за бажання під силу кожному.

Віктор Миронець

Комментариев нет:

Отправить комментарий