вторник, 15 апреля 2014 г.

Палітра поглядів

Палітра поглядів

Кожного дня ми притягуємо до себе безліч поглядів – як знайомих, так і зовсім чужих людей. Всі вони різні і не завжди бувають добрими та щирими. Вони можуть зігріти душу або навпаки – посилити у ній смуток, підбадьорити і додати впевненості у собі чи вивести із рівноваги.
Кажуть, що очі – це дзеркало душі, бо саме погляд відбиває наш внутрішній стан і ставлення до світу. І якщо, не бажаючи когось образити словами, ми можемо змовчати, то погляд підробити надзвичайно складно, а в більшості ситуацій і взагалі неможливо. Тож хочемо того чи ні, він красномовно скаже за нас усю правду.
Іноді погляд, який упіймаємо на частку секунди, може розповісти про людину навіть більше, ніж кількагодинна розмова з нею. Адже у перші миті спілкування ми ще підсвідомо залишаємось самими собою і не граємо на публіку завчасно придуману і відрепетирувану життєву роль. Тому саме у цей момент відносно легко вловити істинну суть людської душі. Звичайно, у процесі подальшого спілкування у нас буде багато нагод подивитися у вічі співрозмовнику, однак саме перший погляд, як правило, найоб'єктивніший. Чи не тому, занурюючись у свою роль, часто намагаємося його приховати, забуваючи, що однією з першооснов людських стосунків є щирість, без якої ніколи не буде справжньої довіри.
Про багату палітру поглядів можна говорити довго, так само, як і про різноманітність людських усмішок залежно від обставин. Якщо провести паралель, то стане очевидним, що і погляд, і усмішка безпосередньо залежать від внутрішніх емоцій, які вирують у душі саме у цей момент. Заздримо, осуджуємо чи сердимось – один погляд, любимо, захоплюємось чи підбадьорюємо – зовсім інший. Крім того, за тим, який слід залишають погляди інших людей у нашій душі, їх можна поділити на негативні та позитивні. І якщо з останніми все зрозуміло, то найболючіший серед усіх недобрих поглядів – напевно, байдужий, бо, зібравшись із силами, заздрість, осуд чи навіть ненависть можна перебороти (всім не догодиш), а от усвідомлення своєї нецікавості оточенню, особливо рідним і близьким, пережити найважче.
Саме тому потрібно повсякчас пам'ятати, що погляд – це не просто фізіологічна особливість нашого організму, а й ефективний засіб впливу на інших людей. Щоправда, користуватися ним потрібно надзвичайно обережно, бо він, так само, як і слово, залежно від ситуації може лікувати або травмувати.

Віктор Миронець

Комментариев нет:

Отправить комментарий