четверг, 15 января 2015 г.

Повчальна історія під ялинку

Повчальна історія під ялинку

Хоч ставлення до зимових свят у кожного своє, саме в цей час наші серця найбільше наповнюються щирою вірою у краще майбуття. Зрештою, Новий рік та Різдво приходять взимку не просто так. У цьому теж є символічність – білий сніг, ніби чистий аркуш, пропонує кожному почати писати новий розділ життя.
А ще новорічно-різдвяні свята дарують відчуття особливої атмосфери любові та родинного єднання, якою щедро наповнюється усе навколо нас. Тож їх відзначення – чудова нагода зробити рідним найкращий і найцінніший подарунок, нашу не обмежену службовими чи іншими обов’язками увагу. Особливо цього потребують діти, адже, погодьтеся, впродовж року не завжди була змога проводити з ними стільки часу, як хотілося б. І хтозна, можливо, ця обставина теж впливає на те, що вони з таким нетерпінням очікують на Новий рік та Різдво, коли можна разом з мамою і татом поринути у святковий вир. А оскільки спогади про зимові свята найприємніші та найтепліші, ми зобов’язані зробити усе можливе, аби наші сини та доньки, подорослішавши, теж мали їх.
Для цього насамперед потрібно створити відповідну атмосферу, яка насправді полягає не лише у святково прикрашеній оселі. Не менш важливий інструмент створення відчуття дива – відповідний настрій і добрі новорічно-різдвяні історії, як-от, наприклад, про зачарованого принца Лускунчика. Такі казки більше схожі на притчі, вони мають щасливий кінець і вчать, що навіть у буденному може ховатися чудесне, не даючи таким чином згаснути оптимізму.
На жаль, за щоденними клопотами часто забуваємо, наскільки для дітей важлива віра в дива, особливо тепер, коли наші сини та доньки стали свідками тривожних подій. Адже вона захищає вразливу дитячу свідомість, допомагає легше сприймати реалії сьогодення, рости щирими та доброзичливими. Тож не лінуймося всіляко підтримувати це почуття в дитячих душах, зокрема за допомогою повчальних історій, які можна і доречно розповідати завжди, а не лише у новорічно-різдвяний час.
Віктор Миронець.


Комментариев нет:

Отправить комментарий