вторник, 13 января 2015 г.

Європа починається з нас

Європа починається з нас

Здавалося б, немає нічого крамольного в тому, щоб кинути «на щастя» одну-дві монетки у фонтан. Адже цьому звичаю дуже багато років і його дотримуються у всьому світі, зокрема, Європі, куди ми усі так прагнемо. Однак з фонтанами усе зрозуміло, а як ви дивитеся на те, аби кидати монети в акваріуми? Скажете, нісенітниця? Можливо. Але не для окремих категорій відвідувачів тих українських ТРЦ, в яких є відкриті акваріуми. Про це прикро говорити, та, на жаль, нова традиція набирає обертів і ні благальні погляди риб, ні заборонні таблички, ні суворі постаті охоронців не можуть завадити її поширенню. Ось такі ми, виявляється, європейці.
Разом з тим, попри різні думки, дискусії та розмови, варто визнати, що насправді Європа – не такий уже й чужий і далекий край, як думаємо. Нас поєднує багато спільного, а європейські цінності не просто близькі українському народу – вони певним чином навіть формувалися під його впливом. Адже ще починаючи з княжих часів, чимало наших земляків стали видатними діячами багатьох європейських держав.
Згадаймо, наприклад, найвідоміші імена – дочку Ярослава Мудрого королеву Франції Анну Ярославну; довірену особу французького короля Людовіка ХV генерала і графа Григора Орлика, на честь якого, до речі, названо аеропорт «Орлі»; мислителя, астронома, математика, ректора Болонського університету Юрія Дрогобича; засновника першої в Європі мережі кав’ярень, творця знаменитої кави «по-віденськи» Юрія Кульчицького та багатьох інших уродженців нашої землі, які мали значний вплив на формування європейської культури, науки, освіти та й загалом способу життя. Зрештою географічний центр Європи теж розташований на території саме України. А раз так, то очевидно, що цілком справедливо і заслужено можемо називати себе європейською нацією.
При цьому, погодьтеся, що назвати себе можна будь-ким, але все одно нічого не зміниться, доки по-справжньому цього не усвідомимо. У свою чергу, це не станеться за помахом чарівної палички, тож потрібно докласти чималих зусиль. І кожен з нас мусить починати з себе, своєї поведінки, світогляду, ставлення до навколишнього світу та інших людей. Адже справжніми європейцями ми зможемо називати себе не тоді, коли/якщо Україна стане повноправним членом Євросоюзу, а коли перестанемо кидати обгортки від морозива чи цукерок посеред вулиці, ігноруючи урни для сміття, та монети в акваріуми наших ТРЦ.

Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий