вторник, 29 сентября 2015 г.

Чужих дітей не буває

Чужих дітей не буває

«Так не буває у світі, щоб були загублені діти…» – співається у знайомому з дитинства мультфільмі про мамонтеня, яке шукає свою маму. На жаль, у реальному житті загублених, а точніше, сиріт та позбавлених батьківського піклування дітей дуже багато. Щоб привернути увагу суспільства до цієї болючої теми, починаючи з 1999 року 30 вересня, коли вшановуємо святих Віру, Надію, Любов та їхню матір Софію, в Україні відзначають День усиновлення.
Як зауважують фахівці, хоч останнім часом й спостерігається позитивна динаміка щодо кількості усиновлених дітей, до вирішення питання сирітства у нашій державі ще потрібно пройти нелегкий і довгий шлях, розв’язуючи багато супутніх проблем. Як-от, наприклад, усунення однієї з найголовніших перешкод на шляху дитини у нову родину – бюрократію, а також недостатнє володіння потенційними усиновителями різного роду інформацією на цю тему. Тож відкриття майже п’ять років тому Всеукраїнського Інтернетпорталу національного усиновлення www.sirotstvy.net стало не лише знаковою подією в українському інформаційному просторі, а й великим кроком уперед на шляху популяризації усиновлення та сімейних форм виховання.
Сьогодні портал – це унікальна і найбільша в Україні база даних. Вона постійно оновлюється і вже містить понад 11300 анкет дітей, яким потрібна родина. Крім того, там працює форум, зібрані всі необхідні нормативно-правові документи, що регулюють сферу усиновлення, методична література, новини щодо захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також є можливість отримати безкоштовну консультацію кваліфікованих юристів, соціальних педагогів, психологів.
Час показав, що портал перетворився на важливу складову вітчизняної системи усиновлення. Зокрема уже 7830 дітей, чиї анкети були там розміщені, знайшли хороші нові родини і відчули батьківську любов та турботу.
…У будинках дитини, куди потрапляють немовлята, від яких батьки відмовляються одразу після пологів, поширене явище, коли діти самі себе заколихують. Вони ще зовсім малі, нічого не розуміють, але на фізіологічному рівні відчувають потребу в любові та ласці. Ще важче старшим дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування, які уже усвідомлюють своє становище.
Чужих дітей не буває. Всі вони без винятку – наше майбутнє. І ми зобов’язані докласти зусиль, аби якомога менше українських малюків самі себе заколихували. Звичайно, це не означає, що кожному потрібно усиновити дитину. Брати на себе таку відповідальність можна, лише реально оцінивши свої можливості та будучи психологічно до цього готовим. Допомагати ж їм за бажанням можна багатьма іншими способами.
Та якщо відчуваєте, що можете, а головне – хочете подарувати дитині батьківську любов, не вагайтеся. Зайдіть на портал www.sirotstvy.net, й обов’язково впізнаєте на одній із фотографій свого майбутнього сина чи доньку.
Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий