среда, 16 сентября 2015 г.

Еволюція ботанів

Еволюція ботанів

(студентам для роздумів)

Не варто ображати ботанів, адже хтозна – можливо, згодом працюватимете на когось із них. Ці слова належать засновникові корпорації Майкрософт і одному з найвідоміших ботанів сучасності Біллу Гейтсу. І хоч кожен сприймає його судження по-своєму, потрібно визнати, що прислухатися до порад людей, які сягнули вершин успіху, ніколи не буде зайвим.
На жаль, протягом багатьох років ставлення до фанатично залюблених у навчання студентів було, м’яко кажучи, настороженим. Зазвичай одногрупники їх недолюблювали й намагалися уникати. Єдиний час, коли до ботанів ставилися відносно нормально (з небезкорисливих мотивів, звичайно) – екзаменаційно-залікові сесії. У свою чергу ботани не поспішали поліпшувати стосунки з оточенням. Вони надто занурювалися у науку, щоб відволікатися на такі, на їхню думку, дрібниці, як дружба.
Та час на місці не стоїть. Змінюється світ, навчальні програми, а заодно й ставлення до знань. Сьогодні добре вчитися – знову модно. Про що зокрема свідчить тенденція зменшення двієчників у вітчизняних загальноосвітніх та вищих навчальних закладах.
Звичайно, оновлення не оминули ботанів, які тепер значно відрізняються від тих «заучок», якими були їхні попередники ще п’ять років тому. По-перше, поняття «ботан» стало ширшим. Віднедавна до них відносять не лише студентів, до безтями закоханих у науку, та відмінників, а й також ерудованих, талановитих і кмітливих молодих людей.
Тож якщо ви гарно малюєте, танцюєте, співаєте, пишете вірші і навіть краще за друзів їздите на роликах, але при цьому знаєте, хто такий Рембрандт та чому не можна кидати ментолові льодяники в пляшку з газованими напоями, багато читаєте і рахуєте здачу подумки швидше, ніж продавець на калькуляторі, вітаємо: ви – ботан нового покоління.
Нинішні ботани – охайні, педантичні та виховані. Більше того, дедалі частіше саме вони стають законодавцями стилю у молодіжному середовищі. А ще – завжди поступаються місцем жінкам у громадському транспорті, вчасно приходять на зустрічі і дотримуються обіцянок. Єдине, чого вони не люблять, – допомагати ледарям, бо надто цінують свою працю, щоб виручати тих, хто навіть пальцем не ворухнув, щоб досягти результату.
Ботани нового покоління завжди ставлять питання і сумніваються навіть у словах того, кого поважають, аж поки самі переконаються у їх правильності, дружать зі словниками, уважні до деталей і, звичайно, вивчають іноземні мови.
Насправді бути ботаном не так уже й важко. Для початку просто правильно організуйте процес навчання: в аудиторії завжди сідайте там, де зможете добре чути викладача і бачити дошку, вчасно виконуйте домашні завдання. На лекціях будьте уважними, щоб дізнаватися якомога більше нового. Не сподівайтеся на щасливий випадок – готуйтесь до екзаменів, заліків та семінарів. При цьому не забувайте і про відпочинок.
Віктор Миронець.
Фото Олександра Горенка.

Комментариев нет:

Отправить комментарий