Фондю. Страва «без краватки»
Що потрібно для
хорошої компанії? Погодьтеся, лише позитивний привід зібратися. Звичайно, можна
люльку миру викурити у колі друзів, але, на щастя, існують більш привабливіші способи
об’єднатися за одним столом. І наймодніший з них – приготувати фондю.
Фондю часто
називають їжею спілкування. Щоб воно було вдалим, одного казана з виделками та
набором продуктів замало. Насамперед, тут потрібні відповідний настрій та
компанія хороших друзів. А головне – ніхто нікуди не повинен поспішати. Адже
фондю – не просто їжа. Це – творчий процес, коли кожен може «почаклувати» над
ароматним казанком, насолоджуючись невимушеною розмовою, смаком хорошого вина й
самостійно приготовленої страви. Фондю зближує. А атмосфера взаєморозуміння,
яка неодмінно виникає під час приготування, – і є найціннішою та найприємнішою
ціллю трапези, головною стравою якої є фондю.
Назва «фондю»,
від французького слова «fondue», в перекладі означає «розплавляти».
Незважаючи на французьке коріння цього слова, сама страва – винахід
швейцарський. Хочеться вірити, що цей символ сучасних гламурних вечірок
аристократичного походження. Однак щодо цього існують різні версії. Є,
наприклад, та, яка приписує кулінарний винахід пастухам. Нібито останні брали з
собою на високогірські пасовища хліб, сир та вино. Коли ж запаси продуктів
закінчувалися, з хліба робили сухарі, залишки сиру розтоплювали в казані і
вмочували в нього згадуваний раніше недоїдений хліб, запиваючи цю нехитру їжу
великою кількістю вина.
Хтозна, чи варто
вірити цим чуткам, але є й інша версія. Швейцарія відома своїм сиром. Тож
місцева аристократія робила з ним усе можливе, аби здивувати французьких,
австрійських, італійських та німецьких сусідів. Навіть розтоплювали його в
казані, доводячи таким чином, що у них в Швейцарії цього сиру стільки, що хоч
греблю ним гати. Хочеш – їж його з хлібом, а хочеш – без хліба. А якщо це
набридло, тоді вмочуй хліб у розтоплений гарячий сир. Та зрештою у цій справі
не сир виявився головним, а процес вмочування. І ще одне: стало зрозумілим, що
їсти нове блюдо повинні мінімум дві особи. Якщо одна, то це якось не співпадає
з концепцією фондю. За таких обставин це буде не фондю-процес, а звичайне утрамбовування
в шлунок білків, жирів та вуглеводів. Хто б що казав, а фондю без компанії –
ніщо. Простий казанок наповнений продуктами. Це як кока-кола без ідеї. Заберіть
у неї бренд, і залишиться солодка газована рідина для втамування спраги. Тому
лише, коли навколо фондю збирається компанія друзів, виявляється його справжня
сутність.
Фондю – досить
демократична страва. На нього не поширюються правила етикету, які забороняють
вмочати шматочки хліба в залишки соусу. Не потрібно також перейматися тим,
наскільки природно виглядає виделка у вашій лівій руці. Тай лікті не потрібно
контролювати, аби вони не лягали на стіл… Звичайно, це неабияк налаштовує на
душевну розмову, а єдина страва на столі стає своєрідним символом свободи від
зайвих настанов.
І якщо захочете
приємно здивувати близьких людей, друзів чи ділових партнерів, словом, тих, з
ким бажали б поспілкуватися «без краватки», без кордонів, які встановлюють
правила поведінки та етикет, фондю – саме те, що вам потрібне. Більше того,
будь-який захід з фондю із самого початку приречений на успіх. Тож спілкуйтеся
частіше під фондю. Все, що для цього потрібно, – бажання зустрітися, а страва неодмінно
допоможе вам створити затишну атмосферу, необхідну для невимушеної розмови.
Віктор Миронець.
P.S. Поцілунок в обмін на вино
Влаштовуючи
фондю-прийом або беручи в ньому участь, пам’ятайте – якщо жінка випадково
впустила у фондю шматочок хліба, то, згідно старої швейцарської традиції, вона
повинна поцілувати всіх присутніх за столом чоловіків. Якщо ж подібна оказія
трапляється з чоловіком, то він обов’язково повинен купити пляшку хорошого
вина.
Комментариев нет:
Отправить комментарий