воскресенье, 13 сентября 2015 г.

Не робіть «домашку» у «читалці»

Не робіть «домашку» у «читалці»

Не секрет, що загальне враження про людину ми складаємо насамперед за її мовленням. Адже, погодьтеся, часто привабливість незнайомця безслідно зникає одразу після сказаних ним перших слів.
Більшість студентів розмовляють сленгом, і це сьогодні мало кого дивує. У їхньому активному словниковому запасі міцно укорінились слова «степуха», «універ», «домашка», «кафешка», «читалка», «пара», «заліковка», «шара» та багато інших. Є припущення, що на збагачення лексики першокурсника новими словами неабияк впливає середовище, в яке потрапляє колишній школяр. Аби швидше адаптуватися, новоспечений студент прагне уподібнитися до оточення «справжніх». І найлегше це зробити, на його думку, почавши копіювати поведінку й мову старшокурсників. Після двох-трьох місяців навчання прагнення бути схожим на інших минає. Щоправда, не безслідно, бо залишає по собі маленький побічний ефект – специфічний сленг.
Однак якщо характерний студентству жаргон – це ще півбіди, то ненормативна лексика в університетських стінах дуже засмучує. Більше того, в окремих випадках навіть складається враження, що перед тобою не представники майбутньої інтелігенції, а… Ну ви, зрозуміли.
Звичайно, культура мовлення – це особиста справа кожного. Але, шановні студенти, щоб в оточення склалося про вас хороше враження, завжди думайте, що, як і кому говорите.
Віктор Миронець.
Фото Євгена Добриніна.

Комментариев нет:

Отправить комментарий