понедельник, 28 сентября 2015 г.

«Першокласне» харчування

«Першокласне» харчування

Правила харчування школярів, зокрема учнів молодших класів, усім добре відомі, однак зважаючи на те, що дехто з батьків із різних причин час від часу дозволяють собі дещо від них відступати, гадаю, доцільно буде не просто ще раз про них нагадати, а й наголосити на важливості дотримання цих норм.
Як зауважує директор Українського науково-дослідного інституту харчування, кандидат медичних наук та головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець, режим і раціон харчування школяра залежить, насамперед, від розпорядку дня і його рівня фізичної активності. Але в будь-якому разі дітям треба вживати їжу не менш ніж чотири рази на добу. Оскільки дітлахи інтенсивно ростуть, вони витрачають багато енергії. Втім, уточнює фахівець, це здебільшого залежить від фізичного навантаження. Якщо дитина 5-6 годин сидить перед телевізором, то, звісно, витрачає менше енергії. Інша річ – якщо щодня по 2–3 години грає у футбол, бігає, плаває чи займається хореографією. Саме такі діти потребують компенсації енерговитрат.
Щоб визначити, чи достатньо дитина їсть, спеціалісти радять орієнтуватися на відчуття ситості/голоду та індекс маси тіла – співвідношення ваги та зросту, що має певні норми для хлопчиків і дівчаток різного віку. Тож якщо вам здається, що дитина їсть мало або багато, то перш ніж вживати якісь заходи, обов’язково зверніться до педіатра, який підкаже, що робити.
На жаль, нерідко батьки, вважаючи себе не менш компетентними за лікарів, нехтують їх думкою. Це небезпечно, бо є питання, які може об’єктивно вирішити лише спеціаліст. Наприклад, у деяких родинах є традиція після сніданку, обіду чи навіть вечері прилягти, «щоб краще їжа засвоїлася». Насправді ж це може призвести до серйозних розладів травлення. Тому дві години після вживання їжі потрібно намагатися не лягати, а головне – привчати до цього дітей.
Також слід пам’ятати, що у дітей і підлітків дещо більша, ніж у дорослих, потреба у воді. Хоча однозначної відповіді на питання про добову норму рідини й досі не сформульовано, оскільки вона індивідуальна і залежить від пори року (температури і вологості повітря), віку та енерговитрат організму. Дехто з експертів радить вживати дітям до 2 літрів рідини на добу. Інші спеціалісти рекомендують орієнтуватися на такий показник, як колір сечі. Якщо вона насиченого темного кольору, то дитячий організм відчуває дефіцит рідини.
Що ж до харчування власне першокласників, то насамперед намагайтеся не залишати дитину без гарячого сніданку – він зігріває кишечник, нормалізує травлення, допомагає організму прокинутися. До речі, цього правила не завадить дотримуватися й дорослим, які через брак часу та заклопотаність часто взагалі ігнорують сніданок. Пам’ятайте, за нами постійно спостерігають наші діти, і привчати їх до певних норм поведінки, в тому числі й до дотримання культури харчування, можна лише власним прикладом.
А от обід школяра обов’язково повинен складатися з двох страв і напою (в ідеалі – компоту з сухофруктів), причому першої страви має бути менше за другу. Вечеря ж в жодному разі не повинна бути надто пізньою і «важкою». Добре підійдуть для неї кисломолочні продукти і приготовлені з них страви (наприклад, сирники або запіканки), картопляне пюре чи гречана каша з твердим сиром і вареним яйцем.
У школу дитині можна дати щось із фруктів. Наприклад, хорошим «перекусом» і водночас джерелом вітамінів є яблука та банани.
Крім того, важливо дотримуватися 4–5-годинного інтервалу між вживанням їжі і не порушувати його. Зокрема фахівці вважають, що для школярів молодших класів прийнятний приблизно такий режим харчування: 7.30–8.00 – сніданок, після другого уроку – другий сніданок, 13.00–14.00 – обід, 19.00–20.00 – вечеря.
Харчування відіграє визначальну роль у збереженні здоров’я дитини. Тому треба знати, які продукти корисні, а які небажані. До першої групи належать ті, які, крім калорій, мають і високу харчову цінність. Це овочі, фрукти, різноманітні крупи, молочні продукти, бобові, горіхи, нежирне м’ясо і жирна риба. До другої можна віднести продукти, які містять багато цукру, солі, холестерину і мають високу калорійність. Водночас вживання їжі має давати задоволення, тому слідкуйте за тим, аби не перестаратися із заборонами. А ще – не забувайте, що харчування школярів будь-якого віку повинне бути різноманітним та натуральним.
Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий