среда, 26 августа 2015 г.

Чиє це свято?

Чиє це свято?

За кілька днів в українських школах відбудуться традиційні святкові лінійки з нагоди початку нового навчального року. Усміхнені, з ранцями і красивими букетами квітів наші діти розпочнуть подорож Країною знань. Однак мало хто знає, що 1 вересня часто ще називають святом дорослих, адже неймовірно радіючи за свого першокласника, більшість із нас забуває, що діти бачать і розуміють цей день зовсім по-іншому.
На перший погляд, під час святкових лінійок завжди все красиво й урочисто. Та якщо подивитися на те, що там відбувається, очима першокласника, побачимо зовсім іншу картину: всі нервують, тато й мама хвилюються, постійно його смикають, щось поправляють, роблять зауваження. До того ж руки от-от відваляться від важкого букета, а незрозумілим напутнім словам чужих людей про важливість навчання, новий життєвий етап, другу домівку не видно ні кінця ні краю. Погодьтеся, це не надто радісно. Тож не дивно, що багато першокласників плачуть. Та найприкріше, що, крім батьків дитини, ніхто не звертає на ці сльози уваги. Головне – красива картинка і щоб усе було за сценарієм.
Але це – лише вершина айсбергу, бо хоч як дивно, насправді радісний образ свята Першого дзвоника у сприйнятті майбутніх школярів починає перекреслюватися ще навесні, коли нагнітаємо атмосферу ажіотажем навколо того, яку школу обрати, як пройти співбесіду та не помилитися з учителем. Потім оливи у вогонь підливаємо влітку, намагаючись знайти відповідь на багато нових питань. Зокрема що вдягнути на свято, скільки коштує шкільне приладдя, форма та які підручники потрібно купити? При цьому дитина постійно чує від нас у різних контекстах слово «школа»: «Підеш до школи, побачиш…», «За таке в школі можуть покарати…», «У школі тебе навчать…» тощо. Як наслідок, до кінця літа у майбутнього першокласника виникає страх перед школою.
Саме тому намагайтеся захистити дитину від усього, що забирає сили та псує настрій, а про навчання говоріть лише у позитивному ключі. Крім того, оскільки без ритуалу входження у школу, який відбувається 1 вересня, не обійтися, спробуйте провести його на кілька днів раніше. Для цього прийдіть із своїм школярем до обраного навчального закладу на ознайомлювальну екскурсію. Буде добре, якщо вдасться також познайомити його з першою вчителькою.
Для будь-якої дитини, а для першокласника особливо, підтримка та розуміння рідних і близьких людей має дуже велике значення. Тому після закінчення шкільної лінійки та вирішення всіх формальностей обов’язково влаштуйте родинне свято. Допоможіть новоспеченому учневі відчути знаковість події, наповнивши його перший шкільний день позитивними емоціями.
Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий