понедельник, 17 августа 2015 г.

Читати – модно

Читати – модно

Часто можна почути нарікання, що, мовляв, сучасна молодь мало читає, а якщо юнаки та дівчата й беруть до рук книги, то лише ті, які вимагає шкільна чи університетська програма. Насправді, як свідчать опитування, це не так. Сьогодні художня література у молодіжному середовищі, на щастя, знову в моді. Більше того, завдяки досягненням науково-технічного прогресу молоді люди читають книги також і в електронному варіанті та слухають їх аудіозаписи. Словом, тексти стали набагато доступнішими.
Не в останню чергу читання в Україні стає масовим завдяки активному розвиткові вітчизняної книговидавничої галузі. За свого читача потрібно боротися. Це розуміють і видавництва, і письменники, тож сучасні книги – цікаві, красиві та привабливі. Різні маркетингові стратегії теж дають хороші результати. Та головне – нарешті сучасну вітчизняну літературу почали рекламувати під час різних культурних заходів, найвідоміші з яких Львівський форум видавців та Книжковий Арсенал.
Важливо, що сьогодні майже всі світові бестселери виходять українською мовою. Причому часто оформлення стає навіть кращим за оригінали. Крім того, зустрічі та автограф-сесії українських і зарубіжних письменників, презентації, літературні дискусії та публічні читання творів теж допомагають викликати зацікавлення до новинок, спонукають людей купувати й читати книги. І неабияк тішить те, що левову частку українців, які багато читають, становить саме молодь.
На відміну від старших поколінь, українські юнаки та дівчата, хоч і поважають класиків, усе ж більше тяжіють до сучасної літератури. Вони активно читають популярних нині Януша Вишневського, Стефані Майєр, Харукі Муракамі, Сесілью Ахерн, Чака Паланіка, Бернарда Вербера, Марка Леві, Фредеріка Бегбедера та багатьох інших. Не втрачають своїх позицій в молодіжному середовищі також Пауло Коельо та Джером Девід Селінджер.
Щодо українських письменників, то прихильність сучасної молоді вдалося завоювати Ліні Костенко, Марії Матіос, Оксані Забужко, Сергію Жадану, Ірен Роздобудько, Юрію Андруховичу, Ірені Карпі, Юрію Винничуку, Люко Даушвар, Юрку Іздрику, Євгенії Кононенко, Жанні Куяві, Володимиру Лису, Максу Кідруку тощо. Крім того, з’явилася плеяда молодих, поки що маловідомих, але талановитих майстрів художнього слова, кількість прихильників творчості яких постійно зростає. Це зокрема Ореста Осійчук, Вікторія Дикобраз, Олексій Чупа, Юлія Мусаковська.
Читання художньої літератури збагачує нас новими почуттями та емоціями, допомагає краще пізнавати світ і розширювати кругозір. Однак, аби мати право називати себе по-справжньому читаючою людиною, потрібно «проковтувати» хоча б по книзі на тиждень.
Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий