вторник, 18 августа 2015 г.

Молочні протиріччя

Молочні протиріччя

Сьогодні дедалі частіше звучить думка, що молоко потрібно пити лише дітям до 5-річного віку, оскільки потім цей природний напій може бути небезпечним. І причина цьому – лактоза (молочний цукор), яку не кожен організм дорослого сприймає. Більше того, статистика свідчить, що залежно від регіону від так званої лактазної недостатності потерпає від 30 до 52% українців.
З того часу як люди відкрили корисні властивості молока, минуло багато тисячоліть, протягом яких їх активно застосовували в медицині для лікування хвороб шлунка, кишечнику, печінки, серця, нирок і навіть туберкульозу. Крім того, жінки з допомогою молочного еліксиру намагалися якнайдовше зберегти молодість та привабливість. Наприклад, вважається, що секрет краси єгипетської цариці Клеопатри полягав в особливій процедурі, яку пізніше назвали «ванною Клеопатри». І хоч сьогодні точно назвати всі інгредієнти купелі цариці неможливо, достеменно відомо її головний складник – молоко.
Наші далекі предки недаремно його так цінували. Адже, як вдалося встановити вченим, хімічна та біологічна цінність молока перевищує всі інші продукти природного походження, тож воно має велике значення для розумового та фізичного розвитку. Найціннішим у молоці є, звичайно, високий вміст кальцію, необхідного для формування кісток та зубів. І лише єдиний наявний в ньому вуглевод – лактоза – кидає тінь на репутацію цього корисного напою.
На жаль, що старшою стає людина, то менше в її організмі виробляється лактази – ферменту, завдання якого розщеплювати лактозу на два моносахариди: глюкозу та галактозу, оскільки лише в такому вигляді молочний цукор потрапляє у кров. Як наслідок, вживання молока може спричинити здуття живота, спазми, діарею й інші неприємні розлади.
Лактазна недостатність буває двох видів – частковою або повною. У першому випадку молоко можна вживати, але потроху. В другому – небажано. Та, на щастя, навіть за таких умов є вихід.
По-перше, існує технологія вилучення лактози з молока. Щоправда, поки що лише одне українське підприємство повідомило про початок виробництва таких молочних продуктів, тож знайти їх на вітчизняному ринку не так просто. Є, звичайно, іноземні аналоги, однак ціна кусається. Наприклад, 1 л безлактозного молока щонайменше коштує 50 грн. І продається воно, як правило, у мережах великих супермаркетів або спеціалізованих Інтернет-магазинах. По-друге, людям із лактазною недостатністю лікарі радять замінити молоко кисломолочними продуктами, які мають усі його корисні властивості, але при цьому лактози в них майже немає, а вміст кальцію, навпаки, значно більший.
Якщо ваш шлунок не проти, пити молоко можна й потрібно. Якщо ж організм не сприймає його, краще віддайте перевагу кисломолочним продуктам. Адже лише природа могла створити такий унікальний продукт, як молоко. І хоч ми, напевно, достеменно так ніколи й не дізнаємося, навіщо вона встановила вікові обмеження щодо його вживання, сперечатися з нею не варто.
Віктор Миронець.

Комментариев нет:

Отправить комментарий